АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ СМЯТА ЕВРОТО ЗА СТРАТЕГИЧЕСКА ГРЕШКА

Дьорд Матолчи
05.11.2019 / 12:55

Държавите членки на Европейския съюз, както в еврозоната, така и извън нея, трябва да признаят, че еврото е "стратегическа грешка". Това заяви управителят на Националната банка на Унгария (НББ) Дьорд Матолчи в становище, публикувано във Financial Times. Унгария, която следва самостоятелни икономически политики, след като премиерът Виктор Орбан дойде на власт през 2010 г., не е член на еврозоната и няма определена дата за приемане на единната валута.

Правителството и централната банка заявиха, че Унгария не трябва да се присъединява към валутния съюз преди икономиката й да е достатъчно силна. Сега гуверньорът Дьорд Матолчи казва, че е дошло време Европа да търси изход от капана на еврото. Съществува вредна догма, че еврото е "нормалната" следваща стъпка към обединяване на Западна Европа. Но общата европейска валута никога не е била нормална, тъй като почти нито едно от изискванията да бъде успешна валута, не е изпълнено, казва той в публикацията. "Две десетилетия след въвеждането на еврото повечето от необходимите стълбове на успешната глобална валута - обща държава, бюджет, покриващ поне 15-20% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната, финансов министър на еврозоната и министерство - все още липсват", добави той.

Матолчи, който беше назначен за втори шестгодишен мандат като ръководител на централната банка по-рано тази година, заяви, че на членовете на еврозоната трябва да им бъде разрешено да напуснат валутния съюз през следващите десетилетия, а тези, които искат да останат, трябва да изградят "по-устойчива глобална валута". Той каза още, че Маастрихтският договор от 1992 г., който определя условията за присъединяване към еврото, едно от които е поддържането на бюджетен дефицит под 3% от икономическата продукция, трябва да бъде пренаписан.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев