АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИТЕ В ИРАК ПРОДЪЛЖАВАТ С НОВА СИЛА

Антиправителствените протести в Ирак ескалират
04.11.2019 / 11:43

Антиправителствените протести в Ирак ескалират. Демонстранти подпалиха пожари и блокираха важни пътища в столицата Багдад и в редица градове в южната част на страната.

Протестната вълна се разрасна, след като антиправителствените демонстрации получиха подкрепата на редица профсъюзи - на учителите, инженерите, лекарите и адвокатите. В столицата Багдад младежи блокираха трафика по основните пътища в първия работен ден за мюсюлманите. Ученици организираха седяща стачка в училищата, а националният профсъюз на учителите удължи протеста, който започна миналата седмица.

Правителството предложи редица реформи срещу безработицата, за увеличаване на социалните придобивки, както и предсрочни избори след приемането на нов изборен кодекс. Обещанията не повлияха на демонстрантите, които искат пълна подмяна на политическата класа.

Протести има и в град Насирия, училища и правителствени сгради са затворени в редица градове в южната част на Ирак. В богатия на петрол пристанищен град Басра държавните училища са затворени за първи път, откакто протестната вълна започна. Демонстранти продължават да блокират и магистралата, водеща до пристанището Ум Каср - основният хъб за внос на храни, медикаменти и други стоки в Ирак.

Протестите избухнаха на 1 октомври заради повсеместната корупция и безработицата в Ирак.

"Искаме си правата, защото нямаме никакви, нямаме и работа. Привилегиите не са само за политическите партии."

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев