АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

4000 СПЕЦИАЛИСТИ ПОДКРЕПЯТ 20 340 ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ

"Допълваща и алтернативна комуникация"
04.11.2019 / 11:33

В българската образователна система се учат около 20 340 деца със специални образователни потребности, като 4500 са в детски градини, а останалите са в училища. Те са подкрепяни и се подпомагат от почти 4000 специалисти - ресурсни учители, психолози, педагогически съветници, логопеди, включително специалисти за работа с деца с увреден слух, нарушено зрение. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, която участва във втора международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация", която ще се състои от днес до 4 ноември в парк-хотел "Москва", съобщи БТА.

Форумът се организира от фондация "АСИСТ - Помагащи технологии", с подкрепата на Министерство на образованието и науката и UNICEF - България и със съдействието на Международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация ISAAC.

През последните две години устойчиво се увеличават психолозите и педагогическите съветници, като за този период броят им е увеличен два пъти и в момента в българските училища работят около 800 психолози и около 800 педагогически съветници, каза Сачева. Тя съобщи, че в проекта на закона за държавния бюджет е предложена възможността стандартът за ресурсно подпомагане за деца със специални образователни потребности да може да бъде привеждан и на частните детски градини и частните училища, които приемат такива деца.

По думите на Сачева със сигурност натоварването на психолозите и педагогическите съветници в България е по-голямо, съпоставено със средното натоварване в ЕС на колегите им, но тенденцията е те да стават повече. Заместник-министърът посочи, че има специалисти, които са много добри и са предпочитани от родителите, като при тях натоварването е по-голямо. Работата с тези деца до голяма степен зависи от доверието на родителите и от тяхното сътрудничество, коментира Сачева и допълни, че понякога най-добрите специалисти невинаги са носители на най-голямото доверие и обратното.

В България ще продължим да инвестираме в повече технологии за децата със специални образователни потребности. Само за тази година дадохме почти милион и 600 хиляди за подобряване на образователната среда в Центровете за специална образователна подкрепа, като 38 са подкрепените проекти от министерството, каза Сачева. Тя допълни, че наскоро е подписан проект на стойност 105 милиона лева за дигитализация на средното образование, като в проекта има специален компонент, който ще даде възможност на училищата да закупуват технологии за работа с деца с увредено зрение, увреден слух. Целта е тези деца да бъдат заедно с другите в клас.

До началото на следващата година ще бъде разработен проект за 30 милиона лева в подкрепа за приобщаващо образование, като този проект ще бъде насочен изцяло за децата със специални образователни потребности, за допълнително обучение на хора и екипи, които да работят с тези деца, както и за подобряване на средата в училище за тях.

Попитана дали започват по-успешно децата със СОП да се адаптират в масовите училища, Сачева каза, че този процес е изключително труден и е на приливи и отливи. Има много успешни примери, като част от тях ще бъдат показани на днешния форум, но има и много неуспешни примери. По думите на заместник-министъра процесът е динамичен, субективен до голяма степен, защото зависи от разбиранията на родителите и от професионализма на специалистите. За нас е важно да създаваме предпоставки тези деца да могат да се учат в училище и да бъдат приемани в детските градини, но голяма част от истинския успех зависи от субективни фактори, коментира Деница Сачева.

Целта на форума, който започва днес, е да събере специалисти от училищата, от регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, заедно с най-добрите професионалисти от цял свят, които да представят различни методи и технологични решения за работа с тези деца.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев