АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В ГРАДЕЦ ЧЕСТВАХА 160-ТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ РАДКО ДИМИТРИЕВ

честването днес в село Градец
31.10.2019 / 23:21

С почетен караул, поднасяне на венци и цветя и тържествен концерт днес село Градец отбеляза 160-та годишнина от рождението на генерал Радко Димитриев - един от легендарните български военачалници, положили основите на Българската армия и мярата за достойна воинска служба на Отечеството.

На събитието присъстваха видни гости - членовете на Клуб „Трета Българска армия - ген. Радко Димитриев“, в лицето на генерал-полковник Цветан Тотомиров - бивш Началник щаб на Българската армия, генерал-майор Йордан Йорданов - бивш заместник-началник на отбраната, генерал-майор Стоимен Стоименов, полковник Иван Йорданов - бивш заместник- командващ тила на Трета армия, както и историците проф. Трифон Митев и проф. Венелин Цачевски - автор на монографията „Радко Димитриев – пълководецът“, респектиращ научен труд, базиран на документи от българските и руските архиви и научни трудове на военни експерти.

„Генерал Радко Димитриев е един от най-обичаните и популярни български генерали“, каза в приветственото си слово проф. Венелин Цачевски. „Като командир по време на Балканската и Междусъюзническата война той постига забележителни победи при Лозенград, Люлебургас, Бунархисар. За неговите пълководчески качества е говорела цяла Европа“ подчерта проф. Цачевски. „Изключителен е патриотизмът на Радко Димитриев като военачалник и офицер. Патриотизъм, съчетан с дълбоко демократични възгледи. За жалост, днес някои го оценяват в невярна светлина. Но най-високата оценка за неговото дело и воинска доблест са обичта и признателността на българския народ, която и днес ни е събрала пред неговия паметник“, изтъкна още той.

Нелек и пълен с победи и превратности е животът на ген. Радко Димитриев. Роден през 1859 г. в сливенското село Градец, учил в Жеравна, Котел и Априловската гимназия в Габрово, едва 17-годишен избран за секретар на Котленския революционен комитет, доброволец в Руско-Турската освободителна война, впоследствие един от първите професионални българи-офицери, възпитаник на Константиновското военно училище в Санкт Петербург и на Николаевската военна академия. Извървял стремителен път от подпоручик до генерал-майор по време на бурните балкански и европейски войни от края на XIX и началото на XX век. Обвеян с почести и слава, но и укоряван за тежки военни решения и поражения. Организатор на военни метежи и бунтове срещу Короната в България, принуден да емигрира в Русия, командир в различни части на Руската армия, загинал като нелепа жертва на смутните времена през 1918-та… Но подписал с победите и името си едни от най-славните страници на българската военна история. И оставил памет и пример за поколенията.

Днес пред паметника на генерал Радко Димитриев в родното му село Градец застанаха военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, членове на офицерски и патриотични организации от столицата и региона, ученици, представители на местната власт, общественици. И, под проливния октомврийски дъжд, сведоха чела пред личността и делото на забележителния български офицер и генерал, дипломат и интелектуалец.

В тържественото събрание-концерт по повод юбилея взеха участие ученици от основно училище „Петър Пармаков“ в село Градец. И показаха, че духът и традициите там са живи.

И че патриотизмът може да бъде пробуден…

Организатори на честването бяха Областната и Общинска организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Центъра за подготовка на специалисти, Военен клуб Сливен, Областната и Общинска организация на военно инвалидите и военно пострадалите, Областната организация на ветераните от войните и фондация "Радко Димитриев".

Мариана Иванова

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев