АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИСТРАННИЯТ СЪВЕТ ЩЕ ОБСЪДИ БЮДЖЕТА ЗА ДОГОДИНА

Министерски съвет
30.10.2019 / 07:59

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа финансовата рамка за догодина. В нея са включени бюджетите на Здравната каса, Държавното обществено осигуряване и Републиканския бюджет.

Догодина бюджетът ще е балансиран - т.е. без дефицит или излишък. Общо хазната ще разполага с близо 47 милиарда лева приходи, като всичките се предвидени за разходване.

Очаквано - догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, което ще бъде и минимален осигурителен праг. За поредна година управляващите ще се опитат да вдигнат рязко осигуровките на тютюнопроизводители и земеделски стопани, които в момента се осигуряват върху 400 лева. Максималният осигурителен праг се запазва на 3 000 лева, а от 1 юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто.

Повече пари ще има за възнаграждения в бюджетната сфера и за учителите. Освен образованието, управляващите извеждат като приоритет и здравеопазването. Касата ще разполага с близо 400 милиона лева повече, като са заложени повече пари за болнична помощ и за лекарства.

Проектът за републикански бюджет беше публикуван в петък вечер, докато финансовите рамки за Здравната каса и общественото осигуряване вече са одобрени от надзорните съвети на съответните институции. След като бъде разгледани от социалните партньори, трите проектозакона трябва да бъдат одобрени от кабинета и внесени в парламента до 31-ви октомври.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев