АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДКОЛЕДЕН ШАМАР ЗА МАЙКИТЕ С МАЛКИ ДЕЦА - ЗА ТРЕТИ ПЪТ

Майка
29.10.2019 / 19:12

Традиционно в края на есента фокус в работата на парламента е разпределението на държавните пари. Редом до законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, на "тезгяха" на публичното обсъждане се вади и Законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. Изненадите в него не са много, а леките козметични промени са основно свързани с актуализацията на пенсиите - промяна, която надали би дарила с доза утеха средностатистическия български пенсионер.

Липсата на сериозни промени в държавното осигуряване за догодина обаче може да се разчете като откровена подигравка към една немалка група граждани, а именно хилядите семейства с малки деца в България. И по-конкретно - за трета поредна година държавните бюджетари не смятат за нужно да променят размера на майчинството, заделян за отглеждане на дете през втората година и той остава "закован" на 380 лв. Това се случва на фона на превърналата се в чутовен проблем криза с местата в ясли и градини, особено в столицата, но и в другите големи градове. Проблем, който апропо, умело бе използван като предизборна дъвка в кампаниите на кандидатите за кметове на София, които един след друг обещаваха заветното "места в градините за всички деца", а някъде доукрасено и с черешка на тортата - "място в градина до дома". Докато чакаме реализация на техните обещания (при някои от кандидатите те имат дългогодишна история), следизборната реалност е съвсем друга - достатъчно места няма, достатъчно места продължава да няма вече години.

Очевидно обаче този проблем, макар и удобен като основен пункт в агитационните материали, не интригува достатъчно политиците и кандидатите за такива в дните извън кампания, а в случаите, които това се случи, оправдание се намира в разрастването на София - тенденция, която е съвсем естествена за всяка столица и която би могла да се планира в дългосрочен план, особено когато се касае за демографски показатели и в частност услуги за деца. Същевременно е видно, че построяването на нови детски градини - факт, с който столична община не спира да се хвали, не върви с очакваните темпове, след като за поредна година няколко хиляди деца са на опашката за забавачка.

В резултат хиляди майки, чиито деца не са приети в държавна градина, са изправени пред дилемата да търсят частни услуги за отглеждане на детето си, често "изяждащи" близо една заплата, или продължаване на майчинството у дома с още една година и кърпене на семейния бюджет със сума под 200 евро. Ситуация, в която често изборът не съществува и която по-скоро би следвало да се опише като принуда.

Подигравката към родителите не спира до тук. Липсата на достатъчно места в яслите принуждава немалко български жени да прекъснат за две години кариерата си - ситуация, поради която те напоследък получават откровени нелепи, граничещи с цинизъм обвинения. Тенденциозно или не, все по-често работодателски организации виждат един от най-големите проблеми на икономиката у нас именно в майките, които остават у дома, за да се грижат за децата си. Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, дългото майчинство е една от причините за срива на раждаемостта у нас. Ако трябва да запазим добрия тон, най-мекият израз, с който може да определим една такава теза, би бил "удивително любопитна". Във всеки случай, дни след изборите така щекотливата и любима за политиците тема за достъпа до ясли и градини най-вероятно ще бъде леко позабравена, докато някой нов кандидат за власт не я поизтупа от прахта. През това време може би отново ще слушаме обещания за работещи решения в тази насока, сред които ваучери за неприетите деца, достъпни алтернативни форми за грижи, обвързване на обезщетението за отглеждане на дете през втората година с минималната работна заплата и т.н, и т.н. Все решения, които и централна, и местна власт подмятат от години в предизборните си платформи, но които устойчиво си остават само там. Дотогава, ако не с друго, родните политици могат да се похвалят с едно - "подариха" чудесен коледен шамар за майките с малки деца у нас. За трети път.

A утре започва обсъждането на проектобюджета за 2020 г.

https://news.bg/comments/predkoleden-shamar-za-maykite-s-malki-detsa-za-treti-pat.html

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев