АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН ЧЕСТВА ДИМИТРОВДЕН

Сливен чества Димитровден
26.10.2019 / 18:27

Събитията днес по повод празника на града - Димитровден започнаха по традиция с празнична Света литургия в Катедрален храм ,,Свети Димитър”.

По-късно в къща-музей ,,Добри Чинтулов” се проведе ритуалът по вписване името на носителя на наградата ,,Добри Чинтулов” за тази година Георги Калайджиев в паметната лауреатска книга.

Тържествената церемония за отбелязване на празника на пл. ,,Хаджи Димитър” започна с издигане на националното знаме, знамето на Сливен и Европейската общност.

В приветствието си пред жителите и гости на площада изпълняващият длъжността кмет на община Сливен Румен Иванов изтъкна значимата роля на днешното поколение, което обединено да работи за изграждането на по-светло бъдеще на града под Сините камъни.

,,Гордея се, че съм роден в Сливен. Град от долината на тракийските царе, важен духовен и просветителски център, икономическо и политическо средище от периода на Възраждането и след Освобождението. Сливенци ревниво пазят връзката с духовните си корени и старите традиции. Днес ние имаме честта да бъдем част от настоящето на нашия град, да покажем воля и упоритост, за да развием и превърнем Сливен в истински европейски град”, заяви още Румен Иванов.

Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

Сред официалните гости на събитието бяха министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, народни представители от Сливенски избирателен район, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-кметовете и секретарят на общината, командирът на Център за подготовка на специалисти полк. Любомир Вачев, носителите на наградите „Добри Чинтулов”, ,, Добри Желязков” и „Милосърдие“ за 2019 г. на Община Сливен, ръководители на областни регионални структури, директори на дирекции, началници на отдели, културни институти, военно-патриотични организации, кметове на населени места и граждани.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Организатори са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти-Сливен.

Пресслужба на община Сливен

Още снимки от новината

 Носителят на наградата ,,Добри Чинтулов” за тази година Георги Калайджиев

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев