АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ГЕШЕВ Е ИЗБРАН ЗА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Иван Гешев
24.10.2019 / 21:16

За него са гласували 20 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), информира БТА.

Гешев ще замести на позицията Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Докато се провеждаше заседанието на ВСС на територията на столицата се проведоха два протеста - "за" и "против" кандидатурата на Гешев.

Изслушването на единствения кандидат започна в 10 ч като половин час след това беше подаден сигнал за бомба в сградата на ВСС. Обадилият се на телефона на секретарката на представляващия ВСС е съобщил, че бомбата ще избухне след около 30 минути, имало е и реплика на арабски език, обясни по-рано главният прокурор Сотир Цацаров, който ще бъде заменен от Гешев.

По време на изслушването Гешев заяви, че не е подкрепян от политико-олигархични кръгове, като допълни, че не познава олигарси и не би допуснал да има чадър над когото и да било.

Иван Гешев каза още, че той не нарушава българските закони и Конституция, когато говори пред медиите в лично качество, а не като прокурор или административен ръководител. По думите той не нарушава никакви правила при такива случаи.

По време на гласуването 4-ма от представителите н ВСС гласуваха против неговата кандидатура - председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева. На заседанието днес не присъства Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Предстои държавният глава Румен Радев да реши дали ще подпише указ за назначаването на Иван Гешев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев