АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯПОНИЯ ПРОЯВЯВА ИНТЕРЕС КЪМ ПРОИЗВОДСТВОТО НА АВТОМОБИЛНИ ЧАСТИ В БЪЛГАРИЯ

Президентът Румен Радев и Шиндзо Абе
24.10.2019 / 16:22

България е открита за много по-активно икономическо и инвестиционно партньорство с Япония, заяви президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Разговорът се проведе в рамките на посещението на българския държавен глава в Токио за участие в интронизацията на император Нарухито, съобщиха от неговия прессекретариат.

"Успешните примери на сътрудничеството между български и японски компании в автомобилната индустрия, енергетиката и производството на храни трябва да бъдат използвани като модел за последващо разширяване на японските инвестиции в България", посочи Радев.

Той припомни силните традиции на страната ни в производството на автомобилни части и развитието на информационните технологии.

От своя страна Абе подчерта високата оценка, която японските автомобилни компании дават за доставките на автомобилни компоненти и части от България и добави, че Япония проявява интерес към още по-тясно сътрудничество в тази област.

Като конкурентни предимства на България Радев открои стратегическото разположение, висококвалифицираните работници и най-доброто съотношение между цена и качество в Европейския съюз.

"Най-важното обаче в двустранните ни отношения е доверието и приятелството, които свързват двата народа", подчерта държавният глава.

Той открои силното културно присъствие на Япония у нас, както и увеличаващия се интерес към изучаването на японски език сред българските ученици и студенти.

Румен Радев и Шиндзо Абе обсъдиха и теми от международния дневен ред, европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, потенциални рискове пред глобалната сигурност и други.

По-рано българският президент се срещна с японски бизнесмени, сред които представители на "Муцибиши", "Тошиба" и други компании.

Източник: Дир. бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев