АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ИЗБИРА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Иван Гешев
24.10.2019 / 09:00

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша единствения номиниран за следващ Обвинител номер едно - зам. главния прокурор Иван Гешев. По-късно през деня ще стане ясно и дали той ще събере подкрепата на поне 17 от членовете на съдебния кадрови орган.

Очаква се изборът да протече на фона на организиран в социалните мрежи протест срещу кандидатурата на Гешев.

Въпреки продължителните уверения на Иван Гешев, че не проявява интерес към позицията главен прокурор, защото постът предполагал предшестваща избора кална кампания, на 22 юли стана ясно, че той ще единствената номинация за поста. Зад него застана цялата 11- членна Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет.

"(Той) е съблюдавал поведение, което не е поставило в риск да злоупотреби с положението си или да дискредитира прокуратурата като институция", мотивира номинацията на Иван Гешев Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия. Последваха десетки подкрепи - най-масово от прокуратура и полицейски управления.

Възраженията срещу процедурата и номинацията на Иван Гешев бяха в пъти по-малко. Част от недоволните излязоха на улицата, други пратиха въпроси, на които днес би трябвало кандидатът да отговори. Въпроси за качеството на работа му като прокурор постави преди дни председателят на ВКС Лозан Панов, като мотивира интереса си с желанието да направи информиран избор:

"През годините мислех, че той има фиксация в г-н Цацаров, а сега мисля, че има фиксация в длъжността главен прокурор", коментира самият Иван Гешев искането на Панов за още информация за прокурорските му актове.

Програма "Хоризонт" има готовност да предава пряко пресконференцията на Иван Гешев, ако бъде избран за следващ главен прокурор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев