АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГСДП ИЗБИРА НОВ ЛИДЕР С ВЪТРЕШНОПАРТИЕН ВОТ

 Германският министър на финансите Олаф Шолц
23.10.2019 / 18:05

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще обяви в събота резултатите от гласуването за нов лидер, който да я изведе от месеците на напрежение и да реши дали трябва да бъде сложен край на коалицията с християндемократите на Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Проучванията за най-старата германска партия регистрират спад в подкрепата, малко над рекорда, който регистрира през юни след най-лошото представяне на европейски избори, довело да оставка на лидера.

Оттогава ГСДП е въвлечена в лидерска надпревара, чиято кулминация е вътрешнопартиен вот. Ако нито един кандидат не спечели над 50%, както много от прогнозите сочат, е вероятен балотаж, чийто резултат се очаква през ноември.

През декември партийна конференция трябва да одобри избора. ГСДП също така ще решава дали да изостави коалицията с Меркел в стъпка, която може да предизвика предсрочни избори или правителство на малцинството.

Кандидатите да оглавят ГСДП са 12. За фаворит е сочен финансовият министър и вицеканцлер Олаф Шолц заедно с партньор от бившата ГДР – Клара Гайуиц. Тяхната позиция е „за“ оставане в коалицията с ХДС на Меркел.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев