АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И ЕРДОГАН С МЕМОРАНДУМ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В СЕВЕРНА СИРИЯ

Президентът на РФ Владимир Путин и Реджеп Ердоган
23.10.2019 / 08:10

На вчерашните си шестчасови преговори в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Североизточна Сирия. Сирийският лидер Башар Асад подкрепи меморандума за разбирателство между Москва и Анкара след телефонен разговор с руския си колега.

Меморандумът предвижда след седмица военни от Русия и Турция да започнат съвместно патрулиране по сирийско-турската граница от страната на Сирия. Дотогава на 30 км от границата трябва да се изтеглят всички кюрдски въоръжени формирования.

Подразделения на руската военна полиция и на сирийските армия ще осигуряват безпроблемното изтегляне на кюрдите. То трябва да започне днес по обед и да приключи след 150 часа или следващия вторник.

В меморандума Владимир Путин и Реджеп Ердоган потвърждават подкрепата си за единството и териториалната цялост на Сирия, както и за обезпечаването на националната сигурност на Турция.

Двамата лидери подчертават решимостта си да се борят с тероризма във всички негови форми и проявления и да се противопоставят на сепаратистките стремежи на сирийска територия.

Още снимки от новината

Президентът на РФ Владимир Путин и Реджеп Ердоган

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев