АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕНЕРГЕТИКАТА - ТЕМА НОМЕР ЕДНО ЗА ЗАХАРИЕВА И ЛАВРОВ

Екатерина Захариева и руският външен министър Сергей Лавров
22.10.2019 / 10:43

Визитата на външния министър Екатерина Захариева в Русия приключва днес, съобщава bTV. И за двете страни тема номер едно беше енергетиката. Това се потвърждава и от факта, че посещението е било планирано така, че да съвпадне с откриването на разширението на "Балкански поток". По време на визитата бяха обсъдени и другите два енергийни проекта - АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй".

Стана дума и за предстояща визита у нас на руския външен министър Сергей Лавров.

В Москва обаче така и не се повдигна въпросът за скандалите от последните месеци, свързани с арестите на русофили и откриването на спорна руска изложба в София.

Лавров заяви, че работата по строителството на второто разклонение на газопровода "Турски поток" ще бъде завършено в срок през 2020 г.

От своя страна Захариева пожела да има повече чартърни полети и да се възобновят фериботните връзки.

Руският външен министър коментира и напрежението между Турция и Сирия в навечерието на срещата на Ердоган и Путин в Сочи. Той посочи, че Русия е готова да играе спомагателна роля в диалога между кюрдите и Дамаск и между Сирия и Турция. Целта е от сирийска територия да не излизат опасности за Турция и други държави.

Захариева се срещна и с българи, живеещи в Москва. В разговора бяха обсъдени и визите и двустранните отношения.

В рамките на визитата си в Русия външният ни министър символично поднесе цветя на паметниците на руските гренадири, загинали при освобождаването на Плевен, а също и на Светите братя Кирил и Методий.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев