АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ НАЛАГАТ МИТА НА ЕВРОПЕЙСКИ СТОКИ ЗА 7,5 МИЛИАРДА ДОЛАРА

Стоки
18.10.2019 / 08:59

Съединените щати въвеждат от днес мита на редица стоки от Европейския съюз по силата на решение на администрацията на президента Тръмп.

Това стана, след като по-рано в началото на месеца Световната търговска организация разреши на Съединените щати да наложат наказателни мита върху стоки от ЕС за 7 милиарда и 500 млн. долара заради незаконно отпуснати субсидии на Еърбъс (Airbus). Решението е пореден етап от дългогодишния конфликт между европейския самолетостроител и американския му конкурент Боинг (Boeing).

САЩ ще наложат мита от 10 процента за самолетите и от 25 процента за редица други стоки от Европейския съюз. Самолетните части обаче ще бъдат изключени от наказателните мерки, за да не пострада заводът на Еърбъс в американския щат Алабама и да не бъде оскъпено производството на Боинг, което включва европейски компоненти.

Сред засегнатите стоки са френското и испанското вино и зехтин, италианското сирене и шотландското малцово уиски, маслините от Франция, Германия и Испания, млечни изделия, морски продукти, цитруси и много други стоки.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев