АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВАТ ОПИТИТЕ ЗА СДЕЛКА ЕС - ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Брекзит
17.10.2019 / 08:00

Лидерите на ЕС се събират днес и утре в Брюксел в опит да постигнат сделка по Брекзит на фона на продължилите цяла нощ преговори между посланиците на страните-членки.

Темата Брекзит е и първа точка в дневния ред на започващото днес заседание на държавните и правителствени ръководители от страните-членки. В началото лидерите ще изслушат британския премиер Борис Джонсън, който ще се оттегли след изказването си и заседанието ще продължи във формат 27.

Вчера се появиха съобщения, че ЕС и Великобритания са постигнали техническо предварително споразумение. В тях се твърдеше, че са намерени компромиси по прилагането на европейските правила и стандарти в двустранната търговия, а също и за митническия контрол в Северна Ирландия. Френският президент Еманюел Макрон също изрази оптимизъм, че сделката може да бъде подписана още днес. Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че може да се стигне до решение.

По-късно обаче се появиха сигнали от Лондон, че сделка няма да има, тъй като лидерът на демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър, ключов съюзник на торите, определи пробива по митническите урегулирания като "глупости".

На вечеря лидерите ще обсъдят военната операция на Турция в Северна Сирия и сондажите в Източното Средиземноморие, както и евентуална дата за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания. Съветът не успя да постигне единна позиция по въпроса.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев