АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНАНИЕВ ОТПРАТИ МЕДСЕСТРИТЕ С ОБЕЩАНИЕ ЗА СРЕЩА СЛЕД МЕСЕЦ

Протестиращи медицински специалисти
16.10.2019 / 19:54

След четиричасова среща с протестиращите медицински сестри, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обеща, че до месец ще предложи конкретни мерки за удовлетворяване на техните искания, основното от които е - увеличение на заплатите.

Министърът на здравеопазването е поел ангажимент, че ще бъдат изготвени правила, които да влязат в сила с приемането на новия бюджет на Здравната каса, според които част от сумите в клиничните пътеки да се отделят за работни заплати, а обещаните в повече 200 милиона лева в бюджета за догодина да се насочат предимно за работни заплати, обясни Мая Илиева след срещата:

"Това са правилата, които те са подготвили и които ще ни докажат на практика дали работят след месец, след като бъде приет бюджетът. Единственото хубаво нещо е, че ще започнат контрол и проверки за това, че се нарушават условията на труд, за това, че масово се работи на 24 и 36 часа, за това, че се работи много извънреден труд, който не се изплаща или въобще не се подава информация към НАП. Затова се надяваме поне с контрол да се подобрят условията на работа, а пък след това заплатите. Ще изчакаме да видим дали наистина ще проработят тези правила".

Медицинските сестри разчитат правилата и контролът за разпределение на средствата за работни заплати да стане факт, а също и договореното в Колективните трудови договори да бъде задължително за всички болници. Веселина Ганчева обясни:

"Убедиха ни, че са изготвили правила и стандарти, които, ако сега ги вкарат, до началото на годината някъде би трябвало ние да усетим разликата в заплатите си. Показахме, че това ще е последният път, в който вярваме".

След края на разговорите някои от сестрите отказаха да напуснат институцията, докато не се изпълнят исканията им. Нежеланието им да излязат от ведомството беше потвърдено и от протестиращите пред сградата медицински сестри в съобщение, също изпратено през социалните мрежи. По-късно обаче сестрите излязоха от сградата с уверение, че не е имало барикада - твърдение, тиражирано в някои медии. Обещаха, че няма да спрат с протестите и че ще има нов идния месец.

По-рано през деня медицинските сестри и специализантите блокираха бул."Мария Луиза" в двете посоки.

Протестиращите настояваха за две минимални работни заплати като стартова заплата за медицински специалисти, а специализантите - да могат да работят в избрани от тях болници, независимо дали държавата заплаща обучението им. Няколко медицински сестри поискаха и оставката на министъра на здравеопазването.

Източник: БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев