АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УПРАВЛЯВАЩАТА „ПРАВО И СПРАВЕДЛИВОСТ“ ПЕЧЕЛИ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ В ПОЛША

 Лидерът на „Право и справедливост“ Ярослав Качински
14.10.2019 / 19:21

Парламентарните избори в Полша затвърдиха водещите позиции на управляващата консервативна националистическа партия „Право и справедливост“. Тя регистрира най-силното представяне на полска партия от политическите промени насам, спечелвайки убедително мнозинство в долната камара на парламента, като увеличи резултата си от 2015 г. от 37,6 на близо 43,8 процента от гласовете.

„Осем-девет милиона граждани ни се довериха и това е голям ангажимент за нас да осъществим техните надежди в Полша, която гарантира просперитет за всички“, заяви премиерът Матеуш Моравецки, чиято политика за социални разходи се одобрява предимно от хората извън големите градове.

В повечето от тях предимство запазва опозицията в лицето на центристкия съюз „Гражданска коалиция“ с близо 27 процента подкрепа.

Опозицията в Полша обяви, че е спечелила мнозинство в горната камара на парламента – Сената.

След парламентарните избори тя отправи поглед напред

„Всичко е все още пред нас. Предстоят ни следващи избори - президентските избори. Готови сме за тях и ще ги спечелим“, обеща лидерът на „Гражданска коалиция“ Гжегож Схетина.

Съюза на демократичната левица е получил 12,27% от гласовете на изборите за долна камара на парламента, блокът на аграрната Полска селска партия и антисистемната партия „Кукиз 15“ има 8,63 на сто, а крайнодясната Конфедерация също преминава 5-процентната бариера за влизане в 460-местния Сейм, като получава 6,76 процента.

"Право и справедливост" е подложена на критики от ЕС във връзка с реформите на съдебната система и за позицията на партията относно правата на малцинствата.

Избирателната активност достигна 61,1 на сто - най-високата от 1989 г., добавя Ипсос.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев