АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦАЦАРОВ: ИМА ДАННИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БНР

Сотир Цацаров
10.10.2019 / 19:12

Данни за престъпление по разследването за БНР има, е заключението на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура. Предстои образуване на досъдебно производство по сигнала за принуда чрез злоупотреба с власт от и върху генералния директор, това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като беше изслушан на заседание на Временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани със спирането на програма "Хоризонт" на БНР, както и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти.

Като ключови доказателства разследващите ще проверяват разпечатките от разговори на генералния директор Светослав Костов, техническия директор Пламен Костов, журналистката Силвия Великова и други. Има съдебно разрешение те са бъдат изискани от мобилните оператори, но прокуратурата още не ги е получила.

На въпрос дали очаква, че някога ще се разбере защо Националното радио спря за пет часа на 13 септември, той отговори, че очаква две неща:

"Едното не го очаквам като юрист, а като гражданин. Очаквам да бъдат взети съответни мерки от органите, които отговарят за това, затова щото институция като национално радио или национална телевизия да не се окаже, че може да спре излъчване на базата на един мейл. Това като факт, като случило се бе необяснимо и необяснимо за мен и моите колеги. Ние сме свикнали да търсим документ, заповед, разпореждане, искане или нещо такова. Що се отнася до това дали очаквам да има лице, което да бъде привлечено като наказателна отговорност, според мен това трябва да се случи", допълни още Цацаров, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали той или кандидатът за нов главен прокурор Иван Гешев се страхуват как ги отразява Силвия Великова, Цацаров отговори:

"Въпросът го разбирам много добре. Силвия Великова не е журналист, който мисли по начина, по който в много случаи мисля аз. Със Силвия Великова сме имали противоречия за начина, по който се задават въпроси, за начина, по който се изразяват тези. В това няма нищо лошо, имали сме и противоречия по въпроси, които са чисто правни. Винаги съм казвал, че всеки общо взето трябва да има увереността, че разбира от нещо, което е учил. Силвия Великова е журналист, тя работи в БНР. Вие какво ме попитахте - дали се страхувам от начина, по който ме отразява. С риск да обидя някого, ще кажа, че не съм от най-убедените слушатели на Националното радио, но Силвия Великова има право да ме отразява, както намери за добре. Аз имам право да не я слушам в ефир".

Главният прокурор заяви още, че е станало ясно, че твърденият от Силвия Великова натиск върху БНР не идва от министър-председателя.

"Що се отнася до това, дали има яснота кой е политикът, за момента няма такава яснота, по простата причина, че генералният директор на радиото категорично отрича такъв разговор, имам предвид разговор въобще на такава тема да се е провеждал. Обяснение, че разговор на такава тема е провеждан дава Силвия Великова", каза той.

И цитира показанията на журналистката: "Костов отговори: "Дразнят се като те слушат". Попитах го кой се дразни, той отговори, че няма да ми каже, но се дразнят от начина, по който коментирам порцедурата по избор на главен прокурор. Попитах го дали натискът идва от номинираният или от главният прокурор", т.е. от мен - "На което той каза: "Обадиха ми се читирима души, - ти ги познаваш, не мога да ти кажа".

"Малко по-долу в обясненията става ясно, че и лицето, от което идва този натиск не е и министър-председателят", заяви още Цацаров.

Главният прокурор посочи, че прокуратурата работи по "пет сюжетни линии", свързани с БНР. Образувани са едно разследване в СГП за спрения сигнал на програма "Хоризонт" и една проверка в СРП, която е за упражнена принуда от генералния директор на БНР Светослав Костов върху определени журналисти и принуда, упражнена спрямо директора от неизвестни лица, която скоро щяла да се превърне в досъдебно производство. Както и проверка за длъжностни престъпления.

Проверка има също така за хулиганство и нанесена лека телесна повреда при спор между служители в радиото, както и преписка за "втори опит" за спиране на сигнала на радиото по сигнал на генералния директор, уточни Цацаров.

Той отбеляза, че по първия и втория случай са изискани разпечатки от телефоните на замесените лица. Като все още няма яснота за това дали е имало такъв случай и кои са хората, които са оказвали натиск върху генералния директор. Разпитани са свидетели.

За спирането на сигнала на радиото Цацаров обясни, че се проверяват версиите на Пламен Костов, директор на дирекция "Техника" и генералния директор на радиото. Първият заявява, че Костов му е наредил сигналът да бъде спрян на 13 септември, а генералният директор отрича тези обвинения и казва, че не е нареждал спиране на излъчването.

Главният прокурор обясни още, че проверката за длъжностни престъпления е постъпила от ДАНС вчера в градска прокуратура. Тя е за бюджетни нарушения, просрочени финансови задължения, необезпечени договори и договори за обществени поръчки и липсваща компютърна информация. Сигналът е бил пратен от генералния директор на БНР до ДАНС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев