АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТУРЦИЯ ЗАПОЧНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ В СИРИЯ

Siriq
09.10.2019 / 20:10

Турската авиация започна военната операция „Извор на мира“ срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, нанасяйки въздушни удари по селището Рас ал Айн в провинция Хашек, съобщават световните медии. Целта на операцията е създаването на буферна зона по границата, в която да бъдат заселени пребиваващи в Турция сирийски бежанци. Съобщава се за цивилни жертви.

Турските военновъздушни сили са нанесли удари срещу граничните райони в северната част на Сирия, по думи на военни кореспонденти, минути след като Анкара обяви започването нова военна операция, предаде АФП. „Турски самолети нанесоха удари в района на Рас Ал Айн, близо до границата“, заявиха британски военни наблюдатели. Кореспондент на Франс прес също потвърди, че е чул множество експлозии в района.

Турската бомбардировка върху контролирани от сирийските кюрди цели в североизточната част на Сирия е предизвикала цивилни жертви, допълва АФП, като се позовава на кюрдски източници. Според тях са убити двама мирни жители и са ранени още около 20. Убити са също седем кюрдски бойци от коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС). Телата им са били докарани в болницата в град Айн Иса, намиращ се на север от провинция Ракка. Ранени са били 16 членове на СДС.

По информация на Ал Хадас турските военновъздушни сили са нанесли общо 16 удара по позиции на кюрдски формирования, по техни контролни пунктове и бази в населените места Мешрафия, Хирбет-Банат, Ал Асадия и Бир Нух. Гъсти облаци дим се издигат над тези райони.

Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) пък изстреляха снаряди по турския град Нусайбин на границата, в близост до град Камишли, предаде РИА Новости. Освен това СДС бомбардирали и други градове и военни цели по границата с Турция. ТАСС, позовавайки се на сирийската агенция САНА, съобщи и че бойци от оглавяваната от кюрди коалиция СДС са подпалили няколко петролни кули в северната провинция Хасака.

По-рано външното министерство в Дамаск остро осъди турските действия като нарушение на международното право и на резолюциите на ООН, които уважават сирийския суверенитет и териториална цялост. Малко преди началото на офанзивата турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. По-рано външното министерство на РФ остро осъди турските действия като нарушение на международното право и на резолюциите на ООН, които нарушават сирийския суверенитет и териториална цялост.

Остра международна реакция на турската военна операция в Сирия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Анкара да прекрати военната си офанзива в Северна Сирия, започнала по-рано през деня. "Призовавам Турция, както и останалите участници, да действат сдържано и да спрат операциите", каза той пред Европейския парламент.

Брюксел няма да плаща за каквато е било "зона за сигурност", която Турция може да се опита да установи, подчерта Юнкер.

Германският външен министър Хайко Маас посочи, че операцията на Турция ще доведе до по-нататъшна дестабилизация на региона и може да засили "Ислямска държава", като и той призова Анкара да прекрати операцията.

Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви, че Франция и Великобритания ще свикат заседание на Съвета за сигурност на САЩ заради турската офанзива. Според нея Франция, Германия и Великобритания приключват съвместно изявление, осъждащо военната офанзива.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че военната операция рискува да дестабилизира региона и да навреди на цивилните граждани.

Сенаторът на САЩ Линдзи Греъм пък обяви, че ще положи усилия в американския конгрес, които да накарат турския президент Реджеп Ердоган да плати "висока цена" за военната операция. Сенаторът написа в своя профил в Туитър, че "бедствието е в процес на създаване“. Той добави, че Вашингтон "безсрамно се е отказал от своите кюрдски съюзници в региона, като е изтегли войските" и призова президента Доналд Тръмп да отмени решението, което позволява "повторното възраждане на Ислямска държава".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев