АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОД: ИНСТИТУЦИИТЕ СА ОТГОВОРНИ ЗА СТРАХОВЕТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ

Протест на родители
09.10.2019 / 11:22

Според Председателите на УС на /"Родители обединени за децата" (РОД), основна причина за растящото социално напрежение в тези градове и цялата страна е нежеланието на държавните институции да влязат в диалог по конкретни реални проблеми, предизвикващи безпокойство в родителската общност и нейните легитимни организации във връзка със ЗСУ и свързаните с него законови промени в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето и други нормативни и поднормативни актове, приети през март 2019г. Политическото и чиновническо високомерие към родителите в този случай е истинският виновник за общественото напрежение. Това се казва в изявление на организацията "Родители обединени за децата" (РОД).

ИЗЯВЛЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА „РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА“ /РОД/ - 08.10.2019г.

във връзка с действията на 07.10.2019г. на родители в училищата на три града в България – Ямбол, Сливен и Бургас.

Според Председателите на УС/РОД, основна причина за растящото социално напрежение в тези градове и цялата страна е нежеланието на държавните институции да влязат в диалог по конкретни реални проблеми, предизвикващи безпокойство в родителската общност и нейните легитимни организации във връзка със ЗСУ и свързаните с него законови промени в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето и други нормативни и поднормативни актове, приети през март 2019г.

Политическото и чиновническо високомерие към родителите в този случай е истинският виновник за общественото напрежение.

Съществуват оправдани опасения, че промените в законодателството и тяхното въвеждане на практика дори преди официалното влизане в сила на законовите разпоредби, противоречат на Конституцията и Семейния кодекс.

В специално обръщение от 04.09.2019г., на Омбудсмана на Републиката Мая Манолова към Правителството, Народното събрания и други институции, се обръща специално внимание на опасността от социално напрежение и се отправят препоръки за диалог на институциите с родителските организации. В НС, МС, Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика, Президентството, Омбудсмана от месеци са внесени искания на родителските организации за диалог по конкретни въпроси. Повече от половин година, родителските общности се обявяват срещу антисемейните политики, които се провеждат със или без законово основание в училищата и детските градини, но конкретни действия не се предприемат.

До този момент, нито препоръките на Омбудсмана, нито молбите на родителските организации са отчетени от държавните институции

Заявяваме, че социалното напрежение в училищата в Ямбол, Сливен, и Бургас е естествена реакция на родители, на които е отказан диалог и чувстват остър дефицит на истинска и достоверна информация от страна на държавните институции. Тези действия не са инициирани и съгласувани с УС на РОД.

Призоваваме родителските общности да не се доверяват на слухове, фейк-новини и непроверена информация.

Същевременно, напомняме конституционната норма, че отглеждането и възпитанието на децата до навършване на пълнолетие е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Напомняме и конституционната норма, че гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

Призивите за ограничаване на конституционните права на гражданите от страна на отделни личности, неправителствени организации и представители на институциите са антиконституционни и допринасят единствено за още по-голямо социално напрежение. Недопустимо е да се репресират родители и техните легитимни организации, когато претендират да се спазват техни конституционни права. В правовата държава и върховенството на закона ИЗХОДЪТ Е ДРУГ.

Призоваваме към диалог и конструктивни решения по въпросите, поставени от родителите и техните легитимни организации.

Председатели:

Адв. Владимир Шейтанов (Vladimir Sheytanov)

Адв. Илияна Мавродиева (Iliyana Mavrodieva-Angelova)

Адв. Петър Николов (Петър Николов)

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев