АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕРКЕЛ: БРЕКЗИТ СДЕЛКА Е ТВЪРДЕ НЕВЕРОЯТНА БЕЗ ОСТАВАНЕ НА СЕВ. ИРЛАНДИЯ В МИТНИЧЕСКИЯ СЪЮЗ

Ангела Меркел и Борис Джонсън
08.10.2019 / 18:52

Германският канцлер Ангела Меркел е заявил по време на телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън във вторник сутринта, че Брекзит сделка е "твърде невероятна", освен ако Великобритания не остави Северна Ирландия в европейския митнически съюз, съобщи във вторник Би Би Си, позовавайки се на източник от Даунинг Стрийт.

Източникът на Би Би Си допълни, че ако призивът на Меркел представлява "нова установена позиция на ЕС, тогава това означава, че сделката по същество е невъзможна не само сега, но и завинаги".

"Меркел каза на Джонсън, че ако Германия иска да напусне ЕС, тя би могла да го направи без проблем, но Обединеното кралство не може да напусне, без да остави Северна Ирландия в рамките на европейския митнически съюз, при това завинаги", отбеляза същият източник и добави, че немският канцлер е посочил пред британския премиер, че смята, че ЕС има право на вето върху решението на Великобритания да напусне митническия съюз.

От своя страна Борси Джонсън е посочил, че предлаганата от Великобритания сделка е разумна, но смята, че ЕС няма желание да се ангажира с нея.

"Разговорите в Брюксел са близо до срив, въпреки факта, че Обединеното кралство отиде доста напред в предложенията си", посочи източникът на Би Би Си.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск обвини британския премиер Борис Джонсън, че разиграва "глупава игра на обвинения" в Брекзит преговорите.

Доналд Туск написа във вторник в туитър: "Борис Джонсън, това, което е заложено, не е спечелването на някаква глупава игра на обвинения. На карта е бъдещето на Европа и Великобритания, както и сигурността и интересите на нашите народи. Не искаш сделка, не искаш удължаване на преговорите, не искаш отмяна, quo vadis?".

Говорител на британския премиер пък заяви, че досега Великобритания не вижда компромиси от Европейския съюз в преговорите, призовавайки блока да бъде гъвкав за постигане на Брекзит споразумение.

Според него Джонсън е заявил на своя топ министерски екип, че Великобритания все още иска споразумение и техническите преговори между британски и европейски служители продължават.

Той обаче отбеляза, че разговорите очевидно са достигнали критична точка.

"Премиерът наистина иска сделка, но ако искаме да я постигнем, това ще изисква известен компромис от ЕС. Това не е нещо, което видяхме досега", заяви говорителят на Джонсън и добави, че не Великобритания говори за игра на обвинения.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев