АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНАНИЕВ: ИСКАНЕТО НА МЕДСЕСТРИТЕ ЗА ДВЕ МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЕНО

Кирил Ананиев
04.10.2019 / 13:52

Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той уточни, че искането на медицинските сестри за две минимални работни заплати към момента не може да бъде изпълнено:

„Исканията на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията са справедливи, но това може да стане постепенно и при отчитане интересите на останалите участници в лечебно-диагностичния процес, както и съобразяване с финансовото състояние на лечебните заведения. Искането на медицинските сестри за две минимални заплати като основно възнаграждение на този етап ще създаде неравнопоставеност в заплащането между отделните категории персонал в някои от болниците и ще доведе до допълнително напрежение в лечебните заведения“.

Министърът на здравеопазването поясни, че от началото на тази година с няколко постановления на правителството са отпуснати допълнително пари за дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, допълнително за спешна помощ, и са увеличени цените на 120 клинични пътеки.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

Декларация на БСП

В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова определи казаното от министъра на здравеопазването като оправдание и попита премиера Борисов: „Господин Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазването, а на Министерски съвет“.

Министър Ананиев отговори: „Министър-председателят на Република България господин Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз съм излъгал. 86 милиона лева бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати“.

Искането на здравните работници за две минимални работни заплати ще бъде внесено като предложение от левицата при разглеждането на бюджета за 2020-а година.

Нов протест в понеделник

В понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации излизат на митинг-шествие в столицата.

Синдикатите настояват минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Без подкрепа от Националното сдружение на общинските болници

Националното сдружение на общинските болници няма да подкрепи протеста на медицинските сестри на 7 октомври. Това решиха днес управителите на лечебните заведения на заседание в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. „Невъзможно е да увеличим заплатите, както е записано в колективния трудов договор“, посочи председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев.

„Сдружение на общинските болници взе единодушно решение, че не подкрепяме протеста, защото той не решава проблемите, а той създава нови такива. Този протест се организира от хората, които запалиха искрата. Това беше декември месец, когато бяхме категорично против подписване на това КТД, защото беше неизпълнимо. Не можеш с нереалистичните цифри да боравиш и да искаш неща, които също са нереалистични. Нямаше как вдигнем и сега не можем да ги вдигнем тези суми, които искат“, каза той.

От Националното сдружение на общинските болници приеха декларация, в която настояват Здравната каса да изплати на лечебните заведение заработените над 4 милиона лева от надлимитна дейност.

Много от болниците вече съдят Здравната каса за плащанията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев