АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЛИЗЪК НА ЗАГИНАЛАТА В "НАДЕЖДА": МНОГОКРАТНО СМЕ ПОДАВАЛИ СИГНАЛИ ЗА ТОВА СМЕТИЩЕ

Сметище Actualno.com
03.10.2019 / 18:16

Доста филтрирана информация се тиражира в медиите. Това заяви пред Actualno.com зетят на жената, нелепо загиналата онзи ден на сметището в ромския квартал „Надежда“ в Сливен.

Сашо Йорданов, който е здравен медиатор в квартала, подчерта, че пътят на работещите в близките предприятия минава точно през злокобното сметище. И че въпреки многократните жалби и сигнали до Община Сливен, мерки за преместването му не са предприети. „Хората са принудени да минават през сметището, за да отидат на работа“, обяснява съкрушеният роднина. „А околните предприятия, в които работят най-вече жени, са за замразени храни, за брашна, за консерви. Представяте ли си каква зараза може да плъзне от това сметище?“, риторично пита той. Не е тайна, че в момента в квартал „Надежда“ се наблюдава ръст на случаите на хепатит, морбили и сифилис. Именно затова активисти и лидери от ромския квартал повече от две години предупреждават местните власти за рисковете от разпространение на заразни болести и настояват сметището да бъде изместено. Въпреки обещанията, и до момента нищо не е предприето, а кметският наместник в „Надежда“ Диана Делчева била категорична, че Община Сливен не разполага с друг терен, на който да премести прииждащия боклук.

Според жители на квартал „Надежда“, на площадката, разположена досами къщите на хората, се извозват не само боклуци от квартала, не само отпадъци от разположените в съседство фирми, а и от целия град - преди да бъдат транспортирани до регионалното депо в Хаджи Димитрово. Освен това редовно се депонират и строителни отпадъци, също от целия град.

Преди две години в квартал „Надежда“ била сформирана местна активна група (МАГ), която да се застъпва пред институциите за разрешаване на най-наболелите проблеми на квартала, сред които: узаконяване на къщите и имотите, нормализиране на водоподаването, разширяване на канализационната мрежа, справяне с боклуците, като и с въпросното сметище. Всички тези въпроси били поставени официално на вниманието на Община Сливен. Но от там пристигнал отговор, че в общинския бюджет не е предвиден финансов ресурс за решаване на посочените проблеми.

Преди два месеца на среща на местните здравни медиатори с представители на международната организация „Лекари на света“, Община Сливен и зам.-областния управител Димитринка Петкова отново бил коментиран проблемът със здравните рискове и възможностите за преместване на опасните боклуци по-далеч от домовете на хората. „Не знаем има ли някакво развитие след тази среща, но в общинска администрация със сигурност отдавна знаят за това сметище, което в крайна сметка взе човешка жертва“, категоричен е Сашо Йорданов. „Ние сме част от Сливен, плащаме си данъците, сметките, включително такса смет, и имаме право да живеем като нормални граждани“, подчерта още той.

…А жената просто се връщала от работа със свои колежки. След секунди била затисната от натоварения с тонове боклук камион… На сметището – смрадлива, опасна и заразна планина, разделяща промишлената зона на Сливен от квартала с оптимистичното име.

Мариана Иванова

https://www.actualno.com/sliven/blizyk-na-zaginalata-v-nadejda-mnogokratno-sme-podavali-signali-za-tova-smetishte-news_1381235.html

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев