АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕКИН ОТБЕЛЯЗА С ВНУШИТЕЛЕН ПАРАД 70-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА КНР

70 години КНР
01.10.2019 / 20:17

Никоя сила не може да разклати статута на Китай, нито да спре напредъка на китайския народ, подчерта Си Цзинпин речта си. Сегашният президент произнесе речта си на същото място, където преди седем десетилетия Мао Дзедун обяви създаването на КНР.

Китай показа новите свръхзвукови стратегически крилати ракети DF- 100 на грандиозен военен парад послучай 70-тата годишнина от създаването на Китайската народна република. В тържествата участваха 15 000 военни и бяха показании 580 машини, 160 самолети и вартолети. Това е най-мащабния парад в историята на страната.

Камиони, пренасящи оръжия - включително ракета, която може да носи ядрена бойна глава и е проектирана да избягва защитите на САЩ - преминаха през Пекин днес по време на парада, с който Китайската комунистическа партия отбелязва 70-ата си годишнина на власт и показва възхода си като все по-амбициозна глобална сила, предаде Асошиейтед прес.

Армията показа някои от най-усъвършенстваните оръжия на Китайската народна република, част от които досега не бяха виждани от широката общественост. Колони от военни маршируваха край президента Си Цзинпин и други лидери на площад Тянанмън, символичното политическо сърце на страната. Хиляди зрители развяваха китайски знамена, а ниско в небето летяха изтребители.

Парадът показа нагледно бързото развитие на китайските оръжейни технологии. Според чуждестранни анализатори Пекин е близо до паритет със САЩ, Русия и Европа при ракетите, дроновете и в някои други области. Китайската народноосвободителна армия е най-голямата в света, с 2 милиона мъже и жени в униформа. Въоръжените сили на Пекин работят по изтребители, първия китайски самолетоносач и ново поколение подводници с ядрени двигатели.

За пръв път бяха показани системите "Дунфън 17", ракетата-носител на свръхзвуков летателен апарат, който според чуждестранни анализатори може да извършва високоскоростни маневри с цел избягване на противоракетна отбрана. Показана беше и ракетата Дунфън 41, с обхват до 15 хиляди километра. Смята се, че тя може да носи до 10 до 12 бойни глави, които да поразят отделни цели.

Показаната за пръв път стратегическа крилата ракета "Дунфън 100" може да се използва за унищожаване на укрепени цели и бункери, според китайски медии, цитирани от ТАСС.

Показана беше и нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (основан на съветския Ту-16), разработен с цел да може да носи стратегическа крилата ракета "Дунфън 10А".

Китай има около 280 бойни глави срещу 6450 за САЩ и 6850 за Русия. Пекин иска да има достатъчни сили за ядрено възпиране, но заявява, че няма да използва първи ядрено оръжие при евентуален конфликт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев