АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОДКРЕПИ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС, НО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ

Консултативна среща при президента Румен Радев, посветена на двустранните отношения на България и Република Северна Македония
30.09.2019 / 12:48

България ще подкрепи Северна Македония за членство в Европейския съюз, но при определени условия. Ще бъде изработена национална позиция в следващите дни с ясни критерии, които ще залегнат в преговорния процес на Скопие с ЕС. Това стана ясно по време консултативна среща при президента Румен Радев, посветена на двустранните отношения на България и Република Северна Македония и очакваната от Скопие покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз. В срещата участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, депутати и проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената експертна комисия по спорните исторически и образователни въпроси между София и Скопие.

Румен Радев насочи вниманието към това, че трябва да бъдем особено внимателни към текстовете в учебници, надписи на паметни плочи, а също така, че евроинтеграцията на Скопие не трябва да става за сметка на българската история и идентичност, а изработването на подобна конструктивна открита позиция ще е от полза и за Европейския съюз, за да не се внасят допълнителни проблеми между съседни държави в рамките на Общността.

„Приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа. България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония. Нека не забравяме, че ние първи признахме независимостта на тази страна“, заяви в изявление след срещата президентът Румен Радев. "Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес", заяви президентът Радев.

"Огромни усилия положихме дотук. Темата Западни Балкани беше издигната на най-високо ниво и всички получиха своята перспектива. Затова ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите със Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането ѝ в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това - мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята, с миналото, и да се концентрират върху бъдещето. Бъдещето на Северна Македония и на хората там е в ЕС, да не го проиграват този шанс", каза премиерът Бойко Борисов.

"Външно министерството го е заявявало многократно. До няколко дни да бъде изработена обща национална позиция, кансенсусна за всички политически парламентарно представени партии, въпреки че решението е на българското правителство. Ние не можем безусловно да подкрепим Македония. Това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката е приключило", заяви след срещата вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Сега, на съвета, би трябвало Република България да подкрепи, но с ясни, конкретни условия за хоризонтална рамка и евентуално непозволяване на напредък по всяка глава или по преговорна рамка, ако Договорът за приятелство и добросъседство не се изпълнява", каза външният министър Екатерина Захариева.

На срещата е направен преглед на двустранните отношения в контекста на постигнатите резултати в работата на съвместната експертна комисия по спорните исторически и образователни въпроси между София и Скопие.

Съпредседателят от българска страна на съвместната комисия професор Ангел Димитров, който също участва в срещата при президента, по-рано определи разговорите от последното заседание на комисията като „най-безрезултатните и най-разочароващите“ до момента:

„Нашите колеги изначално са прекомерно сдържани в готовността да коригират идеологически мотивираната интерпретация на миналото, но от шестата среща, от юни насам, тяхната позиция изключително се втвърди“.

Президентът Румен Радев беше изразил вече безпокойство от резултатите в работата на комисията, както и заяви, че еврочленството на Скопие не трябва да е за сметка на българската история, език и идентичност, а също и предупреди, че октомври може да е ключов за двустранните отношения, заради поканата за начало на преговори, която Република Северна Македония очаква от Брюксел. Радев поиска гаранции, че до тогава комисията ще реши всички спорни въпроси между София и Скопие - събития, личности, корекции на учебници, на надписи в музеи, на паметни плочи и на позиции на обществените медии. Само тогава българското правителство може да продължи политиката на безусловна подкрепа за еврочленството на Скопие, смята Радев. Ако няма гаранции за решаването на спорните теми, обаче:

„Следва правителството да предприеме екстремни мерки за изработване на нова национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес, който да залегнат изрично в преговорната рамка за Република Северна Македония като задължителни условия за членство“.

На този етап България да не подкрепя преговори на Северна Македония за Европейския съюз. За това призова в декларация в събота (28 септември - бел.ред.) вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той посочва, че Европейският съюз не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана като трамплин от управляващите в Скопие. Острата реакция на Каракачанов беше провокирана от интервю на македонския президент Стево Пендаровски, в което той говори за произхода на Гоце Делчев и за работата на комисията по исторически и образователни въпроси.

Пред „Хоризонт“ евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че Северна Македония трябва да изпълни още условия, за да получи дата за начало на преговори от Брюксел.

Преди дни на международен форум в Ню Йорк вицепремиерът Екатерина Захариева разкритикува лидерите на Европейския съюз, че мислят само за вътрешните си проблеми и забравят за Западните Балкани. Захариева призова Брюксел да започне преговори за членство с Република Северна Македония и Албания и заяви, че ще бъде историческа грешка, ако това не се случи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев