АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТЛАГАТ ИЗСЛУШВАНЕТО НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ЕВРОКОМИСАРИ ОТ РУМЪНИЯ И УНГАРИЯ

Европейска комисия
26.09.2019 / 15:42

Изслушването на кандидатите за еврокомисари от Румъния и Унгария, което бе предвидено в ресорните комисии в Европейския парламент следващата седмица, се отлага. Това става след като днес правната комисия реши, че Рована Плумб, която трябваше да поеме ресор "Транспорт“и Ласло Трочани, на който пък трябваше да бъде поверен "Съседство и разширяване", са в конфликт на интереси.

Унгарецът Ласло Трочани трябваше да бъде изслушан във вторник в комисията по външни работи, а румънката Рована Плумб - на следващия ден в транспортната комисия. Това обаче няма да се случи след днешното решение, с което също така се препоръчва на новия председател на Европейската комисия да вземе мерки, без конкретно да се посочва какви да бъдат те.

Плумб трябваше да отговаря защо не е декларирала два изтеглени заема на стойност близо 1 млн. евро, а Трочани - за юридическа кантора, която е основал през 1991-ва г.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че процедурата засега е отменена, което обаче не означава, че кандидатите непременно ще бъдат заменени. Тя уточни, че решението какво ще става от тук нататък е изцяло в ръцете на Европарламента.

Изслушването на кандидатите за еврокомисари е предвидено между 30-и септември и 8-и октомври, а новата Европейска комисия трябва да бъде гласувана на пленарна сесия на парламента в Страсбург "ан блок“на 23 октомври.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев