АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА СТАВА ШЕФ НА МВФ

Кристалина Георгиева
25.09.2019 / 20:25

Кристалина Георгиева е утвърдена като управляващ директор на Международния валутен фонд. Това предаде Ройтерс като се позова на съобщение от МВФ. Длъжността на Георгиева е най-високата във Фонда.

Източник на Ройтерс заяви по-рано днес, че по време на интервюто във вторник Кристалина Георгиева е убедила членовете на Изпълнителния съвет, че именно тя е човекът, който може да води институцията в момента, когато световната икономика показва признаци на слабост, а търговската война е в разгара си.

"Г-жа Георгиева убеди борда на МВФ, че тя е лидерът, от който се нуждае институцията и че ще бъде силен защитник на многостранната система“, посочи източникът, който говори пред агенцията при условие за анонимност, тъй като обсъжданията на съвета не са публични.

Именно убеждението ѝ, че въпросите трябва да се решават на наднационално ниво и крайният резултат да е в полза на всички държави, е бил силният коз на Георгиева.

Повечето западни медии неведнъж отбелязаха, че не просто тя ще бъде втората жена начело на фонда, но и първият ръководител от държава, получила заем от Международния валутен фонд и успяла да излезе от кризата благодарение на него.

Георгиева е единственият кандидат за поста, а през лятото Фондът отмени възрастовия лимит за поста на управляващ директор, като по този начин премахна формалната пречка по пътя на Георгиева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев