АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРИТАНСКИЯТ ВЪРХОВЕН СЪД: РАЗПУСКАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА Е НЕЗАКОННО

Британският парламент
24.09.2019 / 19:44

Върховният съд на Обединеното кралство единодушно отмени решение на Английския върховен съд и заяви, че премиерът Борис Джонсън е действал незаконосъобразно, когато е посъветвал кралица Елизабет да разпусне парламента за няколко седмици преди Брекзит, и че следователно не може да се прекрати дейността на парламента.

"Продължителната" пророгация (разпускане на парламента) беше необичайна, заяви председателят на съда Бренда Хейл и отсъди, че това е било незаконно, недействително и няма ефект.

"Ефектът върху основите на нашата демокрация беше изключително", посочи тя и добави, че решението днес е било взето единодушно.

Според Хейл решението на министър-председателя Борис Джонсън да посъветва кралица Елизабет II за пророгация на парламента е било незаконно.

Председателят на Върховния съд заяви, че суспендирането "е незаконно, тъй като е довело до осуетяване или възпрепятстване възможността на парламента да изпълнява конституционните си функции без разумна обосновка“.

Тя отбеляза, че решението на съда означава, че британският парламент никога не е бил законно суспендиран и технически все още продължава нормалната си дейност.

Тя също така разкри, че Джон Бъркоу, който е председател на Камарата на общините, има правомощия да определи следващата стъпка. Същото важи и за говорителя на лордовете – Питър Фаулър.

Адвокатите на британския премиер заявиха веднага, че ще се съобразят с решението.

Говорителят на Камарата на общините Джон Бъркоу реагира само в рамките на минути на решението на Върховния съд на Обединеното кралство, като заяви, че ще свика британските депутати "без никакво забавяне". Той добави, че "спешно ще се консултира с партийните лидери".

Малко по-късно Джон Бъркоу посочи, че е разпоредил възобновяване работата на Парламента на Обединеното кралство за 11:30ч. местно време в сряда.

Междувременно депутатите от Консервативната партия приветстваха единодушното решение на съдиите, че разпускането на парламента от премиера Борси Джонсън е незаконно.

Европейската комисия отказа коментар по "вътрешни конституционни въпроси" на Обединеното кралство, след като британският Върховен съд постанови, че разпускането на парламента от премиера Борис Джонсън е било незаконно.

Решението е историческо. Факт е, да се отбележи, че и 11-те съдии стоят зад това решение и нещо повече – съдиите де факто анулираха решението за разпускане.

На практика премиерът Борис Джонсън все още разполага с възможността отново да разпусне парламента, като потърси подзаконова форма за това си решение, но от правителството вече изразиха дълбоко съжаление от съдебната загуба.

От Европейската комисия отказаха коментар за решението на Върховния съд. В отговор на въпрос дали при това положение Комисията все още смята премиера Борис Джонсън за надежден преговарящ, говорителката Наташа Берто заяви лаконично, че партньорът на ЕК в преговорите по Брекзит остава правителството на страната.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев