АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 111 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

Почит към делото и смелостта на предците
23.09.2019 / 11:28

Сливен отбеляза 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

На 22 септември 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд, с правителството на Александър Малинов, обявяват Независимостта на страната ни с манифест, подписан от министрите Александър Малинов, Стефан Паприков, Михаил Такев, Никола Мушанов, Иван Салабашев, Тодор Кръстев, ген. Николаев и Андрей Ляпчев. Събитието се случва в църквата „Св. Четиредесет мъченици“ в старата българска столица. След този акт, княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

На 22 септември множество граждани на Сливен и гости на града се събраха на площад „Хаджи Димитър“, за да отдадат почит към делото и смелостта на предците ни. На официална церемония с българския химн беше издигнат националният трибагреник.

„22 септемврие е Денят на нашата независимост. Включително и за нашия град това е денят, в който и формално Сливен става част от свободна България. На този ден, на това събитие, се увенчават вековните усилия на нашия народ за свобода и независимост. Преди повече от 150 години Паисий Хилендарски е написал своята „История славянобългарска“ и като че ли е давал сигнал за повеждане на тази борба по различни пътища – и борба за национално просвещение, и борба за църковна самостоятелност, и борба за национално освобождение. Във всички тези фази на всички етапи нашият град заема достойно място сред усилията на българския народ за независимост. Датата 22 септември е и нещо повече – това е датата на възстановяване на нашето национално достойнство като народ и като държава. И тук е редно да си припомним думите на Апостола на свободата – за да бъдем равни на другите европейски народи, зависи само от нашите обединени и задружни сили. Това показват нашите политици, нашите дипломати на 22 септември 1908 година. На този ден трябва да си спомним и да изразим признателност към всички онези синове на България, които с усилията си, дори и с живота си, направиха възможна тази свобода и тази незавсимост, за да живеем днес в свободна и независима България. Честит празник!“, каза в своето слово кметът Стефан Радев.

След това той поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър. От името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева също бяха поднесени цветя, както и от името на евродепутата Асим Адемов. Венци и цветя поднесоха също народните представители от Сливенски избирателен район Мария Белова, Кольо Милев и Петър Петров. Венци поднесоха и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител на област Сливен Чавдар Божурски, ст. комисар Димитър Величков – директор на Областна дирекция на МВР, Николай Чиликов – директор на Териториална дирекция на ДАНС – Сливен. От името на началника на Гарнизон – Сливен полк. Любомир Вачев цветя поднесе подполковник Иван Байрактаров. В церемонията се включиха също началникът на Регионалното управление на образованието-Сливен Милена Чолакова, културните институти от Сливен, учебните заведения, военно-патриотични съюзи, граждански сдружения и организации, политически партии, организации, граждани.

Събитието приключи с пазничен концерт на Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен.

Организатори са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев