АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ АНАНИЕВ: ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАПЛАЩА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ

Кирил Ананиев
18.09.2019 / 11:39

Държавата ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в Европейския съюз, заяви пред bTV министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на фона на започващите от днешния ден протести на пациенти с искане за неговата оставка. Причината е, че не е изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат точно регламентирани, заяви Ананиев.

„За съжаление прекъсването с виенската болница (с която имахме споразумение и която обяви, че вече няма да приема чужди пациенти – бел. ред.) е станало преди да стана министър.

Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина”, коментира още Ананиев.

"18 българи имат нужда от спешна трансплантация. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции - Медицински надзор и НЗОК, да влязат във връзка извън трансплантационни центрове, такива има в САЩ, Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас”, каза още той

Източник: bTV

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев