АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУСИЯ ПЛАНИРА НА 1 ЯНУАРИ ДА ПУСНЕ ГАЗА ПО БЪЛГАРСКИЯ УЧАСТЪК ОТ "ТУРСКИ ПОТОК"

Теменужка Петкова и Денис Мантуров
17.09.2019 / 19:39

Русия се надява от 1 януари догодина по газопровода „Турски поток“ през България да тръгнат първите доставки на газ. Това обяви на българо-руски форум във Варна министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров.

Сътрудничеството между Република България и Руската федерация е дългогодишно и се базира на конструктивния диалог. Страните ще работят за увеличаване на стокообмена между тях, както и във всички области от взаимен интерес. Около това се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров при провелото се във Варна XVII-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

В свое съобщение пресцентърът на Министерство на енергетиката цитира Теменужка Петкова да констатира, че 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия. Като перспективни за инвеститорите, както от българска, така и от руска страна бяха очертани области като енергетика, промишленост, селско стопанство, оборудване и технологии за хранителната промишленост, туризъм, инфраструктурни проекти и други.

Ще е готов ли новият газопровод навреме

България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и развитие на взаимоизгодните отношения в областта на енергетиката при стриктно спазване на енергийното законодателство, се казва още в съобщението. Страните констатираха, че продължава работата по подписаната през 2017 г. Пътна карта за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница.

Теменужка Петкова бе категорична, че българската страна полага всички необходими усилия за реализация на проекта в заложените срокове.

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров отбеляза, че перспективите за изграждането на газопровода "Турски поток" и достигането му до границата между България и Сърбия са това да се случи до 1 януари 2020 г., така че да тръгнат първите доставки на газ.

По-рано "Газпром" обяви, че на 31 декември спира транзита през Украйна за Турция.

Какво е сътрудничеството в ядрената енергетика

Теменужка Петкова заяви също така, че се очаква до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лицензия за продължаване живота на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". По този начин се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация.

Така в началото на октомври ще бъде удължен животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години.

Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването "Росатом" в реализацията на проекта.

Министър Петкова каза, че към реализацията на този проект са заявили интерес водещи компании от ядрената енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, САЩ. "Ние категорично сме заявили в процедурата за избор на стратегически инвеститор, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и на практика проектът не би могъл да се реализира без участието на тази компания", посочи Петкова. По думите й с това условие е запозната и ЕК, предаде БТА.

Ще се отрази ли някак шпионският скандал

В отговор на журналистически въпрос за това дали шпионският скандал ще се отрази на отношенията в сферата на енергетиката между двете страни, двамата министри коментираха, че темата не е обсъждана на срещата и по никакъв начин няма да рефлектира върху сътрудничеството.

Министър Мантуров бе категоричен, че това няма да повлияе върху деловите отношения между двете страни.

Източник: Дир. бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев