АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2019

Европейската нощ на учените
17.09.2019 / 13:07

На 27 септември България се включва с по-богата програма от всякога преди в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа. Програмата тази година обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – 13 селища, на борда на теснолинейката, на кораб и дори миниподводница.

Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH.

До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници. Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени.

Нощта на учените в Сливен идва с богата програма в няколко локации. Врати за науката ще отворят Крепост Туида и Националния музей на текстилната индустрия в партньорство с РИМ „ Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, Технически университет – филиал и колеж Сливен, Медицински университет Варна – Филиал Сливен, ПП “Сините камъни“, Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен, Център по забавна математика и гост- лектори .

ПРОГРАМА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ – 27 СЕПТЕМВРИ 2019 г. - СЛИВЕН

Музей на текстилната индустрия – Сливен

17:00-18:30

Магия REFRESH

Приказно космическо пътешествие „Приключенията на Грифит“

Творческо ателие за деца на сдружение „Общество за култура и съпричастност ЩЪРКЕЛИТЕ“ и детско онлайн списание „Щъркел“. Децата ще научат какво е екзопланета, ще напишат групова приказка за приключенията на Грифит и ще нарисуват Грифит на любимата му екзопланета.

17:00-19:00

Магия REFRESH

Щанд с геометрични дъски OpenGeoboard

Център по забавна математика представя щанд за развиване на въображението и пространственото мислене чрез дървените геометрични дъски Opengeoboard. Разтягайки разноцветни ластици между пинчетата на дъската, се „рисуват“ първо прости линии и геометрични форми, после по-сложни фигури на хора, животни, къщи, цветя и т.н. Докато се забавляват, децата ще се запознаят с основните геометрични фигури и техните елементи, с понятия като обиколка и симетрия, а оттам и със структурата на звездното небе.

17:00-20:00

Магия REFRESH

Главоблъсканици и пъзели

Център по забавна математика представя щанд с триизмерни пъзели, занимателни задачи и популярни настолни математически игри. За всекиго по нещо – от деца на 4-годишна възраст до техните родители, баба, дядо.

17:00-20:00

Наука в града REFRESH

Фотографска изложба „Хлебни Мрежи“

Изложба на мрежата „Хлебни къщи“, чиято мисия е да бъдем свързани чрез хляба, като оформяме места за среща, където хората, познати и непознати, да се сближават и подкрепят и да развиват неподозираните си артистични заложби.

18:30-19:30

Магия REFRESH

Изработване на катапулт

Образователна инициатива „Биоигри“ предизвиква малките участници да изработят катапулт и да научат как работи той.

19:00-19:30

REFRESH кафене

TextTech „Коприна“

Презентации и обсъждане на теми, свързани с коприната от историческа, научна, икономическа и художествена гледна точка. В партньорство с Технически университет – филиал и колеж Сливен.

19:00-21:00

Магия REFRESH

Изработване на шевици

Кът, в който, в рамките на плат във вид на умалена квадратна мрежа, групата на любителите на традиционни костюми „СедянкаТА“ ще покаже на участниците как се изработват елементи на шевици.

19:00-22:00

Наука в града REFRESH

Нощ в музея – текстилът през вековете

Отворени врати в Музея на текстилната индустрия – Сливен с демонстрации на текстилна техника и технологии.

19:00-22:00

Наука в града REFRESH

Вариации в синьо

Изложба, посветена на ръчното текстилно печатане и багренето с индиго – проект, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

19:30-20:00

REFRESH кафене

Цвят и светлина

Презентация и експерименти на тема, свързана с цветовете и светлината от гледна точка на науката. В партньорство с учен физик и астроном.

19:30-20:30

Магия REFRESH

Интересните животни

Работилница, в която малките изследователи ще се запознаят с интересни факти за някои от най-забележителните животни на нашата планета. Бавноходките, например, могат да оцеляват незащитени в Космоса. Какви ли други интересни същества има? Извънземни ли са те? Или просто има доста животни, за които не знаем нищо? Децата ще участват в търсаческа експедиция за намиране на животните и в ролева игра. Всяко дете ще изработи едно от животните за спомен.

Подходящо за деца над 5-годишна възраст.

20:00-21:00

Магия REFRESH

TextTech „Коприна“

Щанд с микроскопски наблюдения, експерименти и демонстрации, провеждани от преподаватели и студенти от Технически университет – филиал и колеж Сливен.

21:00-22:00

Магия REFRESH

Полетът на пеперудата

Рисуване на пеперуди на общо копринено платно с преподаватели и ученици от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен.

Наука в града REFRESH

Европейски кът

В Европейския кът посетителите ще се запознаят с информация за проекти, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите „Мария Склодовска-Кюри“, и с EURAXESS – паневропейска мрежа, създадена от Европейската комисия за подкрепа на кариерното развитие и мобилността на учените и насърчаване на научното сътрудничество между Европа и света.

Крепост Туида

16:00-20:00

Наука в града REFRESH

Пътят на медицината – традиции от Средновековието до днес

Представяне на акценти от историята на медицината посредством експерименти, демонстрации, експозиции, презентации и дебати.На тематични щандове посетителите ще се запознаят с историята на медицината от миналото до наши дни.

Партньори на събитието Медицински университет Варна – Филиал Сливен, ПП „Сините камъни“

16:00-20:00

Наука в града REFRESH

Постоянна експозиция на реконструкции „Ранно средновековие“

Отворени врати в Крепост Туида. Демонстрации на възстановки на облекла и елементи от бита през Ранното средновековие.

16:00-20:00

Магия REFRESH

Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател

Археолозите от Регионален исторически музей – Сливен ще представят професията археолог, как работят археолозите, какви инструменти и материали използват, как възстановяват откритите при разкопки артефакти, как ги реставрират и консервират, какви трудности срещат при работата на терен и други подробности от „кухнята“ на археологическите проучвания.

Програмата в другите градове също е изключително богата. В Пловдив заедно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив организаторите разполагат щандове с много изненади на пл. „Стефан Стамболов“, които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky. За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново – в Хакерспейс ще се разположат учени от образователната платформа “Тинузавър”, които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива “Университет за деца” и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

И тази година учени ще се качат във вагоните на родопската теснолинейка. Какъв е произходът на птиците? Крие ли миналото им страшна тайна? Как науката за динозаврите преминава през своеобразна революция? Кои са малките организми, които предизвикват ферментация? Каква е науката зад правенето на киселото зеле? Електрическо ли е бъдещето на транспорта? Какво е археозоология и какви истории може да разкаже? Влакът тръгва от гара Септември точно в 8:45ч.

Пълната програма по градове можете да намерите на сайтовете на:

• сп. БГ Наука http://nauka.bg/night и интерактивна карта за цялата страна

• Британски съвет https://www.britishcouncil.bg/programmes/education/researchers-night/2019

* * *

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

Проектът REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", договор 818879.

Проектът се осъществява от: Център за изследване и анализи, Форум Наука, Британски съвет, Форум Демокрит, Медицински университет Пловдив, Медицински университет София, Технически университет София, Технически университет Габрово, Университет по хранителни технологии, Химикотехнологичен и металургичен университет, Минно-геоложки университет, Национална спортна академия, Институт по океанология при БАН, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, София Тех Парк, Русенска търговско-индустриална камара, Институт по зеленчукови култури “Марица”, Български географски портал Географ БГ, Център по забавна математика

Асоциирани партньори са: Институт по молекулярна биология при БАН, Софийски университет, Технически университет Варна, Югоизточен университет Благоевград, Софтуерен университет, Медицински университет Плевен, NM Genomix, Астрономическа обсерватория София, Съюз на учените в България, Асоциация на младите полярни изследователи, Международна асоциация на геоморфолозите, Читател, Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси с. Байкал, Музейко, Национален политехнически музей, Природонаучен музей Котел, Регионален исторически музей Котел, Средновековна крепост Туида, Регионална библиотека Стара Загора, Дирекция на Природен парк “Витоша”, Столична община - Дирекция ПИСТ, Община Габрово, Общински информационен център Сливен, Фондация Пловдив 2019, Move BG, BRЕEAM BG, Работещи идеи, TechnoMagicLand, Национално издателство за образование и наука “Аз Буки”, Drone Arena, Ratio, Зоологическа градина, MediaBricks, Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География, Регионална библиотека Благоевград, РИМ Плевен

За допълнителна информация:

Мая Иванова – Крепост Туида, тел.: 0878640224 e-mail: tuidacastle@gmail.com

Тони Димитрова – Национален музей на текстилната индустрия, тел.: 0879336425 e-mail: textilemuseum@abv.bg

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев