АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОЛЕКТИВЕН ИСК СРЕЩУ НАП ОТ НАД 150 ДУШИ

НАП
17.09.2019 / 12:11

157 души се обединиха в колективен иск срещу НАП след теча на данни от приходната агенция, съобщи Нова телевизия. Те искат по 1000 лева обезпечение.

От кантората, която ще води делото, само една адвокатка не е потърпевша от теча на данни, затова тя ще води делото. "Точната хипотеза е "субективно съединяване на искове". В него може да се включват допълнително участници. Всеки пострадал може да прецени дали да заведе индивидуален иск или да се групира с други пострадали на този принцип", обясниха юристите.

"1000 лева е цената на иска, която сме определили на базата на неимуществените вреди, които твърдим да са претърпени от лицата. Идеята е такава, че когато съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди, го присъжда по справедливост", допълниха от кантората.

Възможно е различните участници в иска да получат различни размери на обезщетението. А процесуалния способ за определянето на такъв са свидетелските показания. Другата особеност е, че личните данни на отделните граждани, които са изтекли, са с различен обем. Напълно възможна е и кражбата на самоличност.

Припомняме, след като се разбра, че са изтекли личните данни на над 5 млн. български граждани заради неопазена база данни, директорът на НАП Галя Димитрова заяви, че взела тежко решение да не прекратява отпуската си.

Два дни по-късно - 31 юли, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че от НАП иска решения, а не оставки. Въпреки уверенията му, бяха уволнени двама от шефовете на компютърни отдели.

На Приходната агенция бе наложена глоба от 5,1 млн. лв., която НАП оспорва.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев