АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: ТАВАН НА ЗАПЛАТИТЕ ПРЕЧИ ЗА НАЕМАНЕ НА КИБЕРСПЕЦИАЛИСТИ

 На форума в София за взаимодействие между публичната и частната сигурност при противодействие на киберзаплахи участие взеха Бойко Борисов, Младен Маринов и Явор Колев.
17.09.2019 / 11:52

На форума в София за взаимодействие между публичната и частната сигурност при противодействие на киберзаплахи участие взеха Бойко Борисов, Младен Маринов и Явор Колев. В държавния сектор има таван на заплатите и това понякога е пречка, за да бъдат наети най-добрите специалисти в борбата с киберпрестъпността - това заяви премиерът Бойко Борисов на форум за противодействието на този вид престъпност.

„От конкурс за работа в този сектор идват по сто човека, накрая най-глупавият остава само един. Всички като чуят за заплащането се обръщат и казват: „Благодаря“. И затова сега с финансовият министър мислим дали в електронното управление, в дружеството, където би могло да се получат по високи заплати, да не променим така закона или правилата, за да можем на тези 10-15 човека, които да обслужват всички министерства, да плащаме по-големи заплати, за да привлечем по кадърни хора“, каза още премиерът.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че и след случая с „ТАД груп“ е имало опити за хакерски атаки срещу различни институции . Те обаче са били предотвратени. Младен Маринов допълни, че ниските заплати наистина са проблем, но въпреки това в ГДБОП работят изключителни специалисти в борбата с киберпрестъпленията.

За постоянни атаки от злонамерени хакери към държавни институции и бизнеса призна Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП по време на дискусията, организирана от Съюза за стопанска инициатива.

„Ние гледаме романтично на хакерството като на едни млади хора, които доказват своите способности. Аз бих ги гледал по друг начин и ги гледам по друг начин. Това са инструменти, оръжия на организираната престъпност, на терористични организации, на тоталитарни държави, които целят от една страна дестабилизация на държавата. От друга страна представителите на организираната престъпност, придобиване на неправомерни печалби“, каза Явор Колев.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев