АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА "КОПРИНКА" ВСИЧКО Е СПОКОЙНО

XVI национален събор на движение "Русофили" край казанлъшкия язовир "Копринка
16.09.2019 / 18:19

Като истинско общонационално събитие и без излишни политически спекулации и екзалтации премина XVI национален събор на движение "Русофили", който по традиция се провежда в края на лятото край казанлъшкия язовир "Копринка". Не се оправдаха очакванията нито за провал на събора, нито за вкарването му в злободневна полит-употреба, на фона на внезапните обиски, задържания и обвинения в шпионаж срещу председателя и част от националното ръководство на "Русофили". Напротив – стана ясно, че организаторите превантивно са отклонили всички опити съборът да бъде тласнат в политически коловоз.

Така те спасиха празника. В който тази година са включиха над 20 000 души от цялата страна, от различни поколения – фамилно свързани с Русия, работили там или учили в руските университети, или пък просто почитатели на руската литература, култура, наука и духовност. Хора с различен обществен и социален статус, симпатизанти на различни политически партии, но единни в убеждението си за неразрушимост на вековните българо-руски исторически, духовни и икономически връзки. И колкото и някои медии да се опитват да деформират представата за събора, да го натикат в предварително зададения им калъп, извличайки екзотични и епизодични фигури, кадри и плакати от общата картина, истината е, че българщината, патриотичният дух и родолюбието бяха очевидна доминанта край Копринка. На събора, създаден за да крепи българските ни корени, но и православните ни ценности, родовата ни памет, но и историческата правда, да стимулира имунитета ни на независима и жизнеспособна нация – в общия европейски дом, но и в условията на сложна геополитическа сеизмичност. Транспонираща се и във вътрешнополитическа...

Тази година съборът на национално движение "Русофили" премина под знака на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия. И под мотото: "Европа е по-силна с Русия". Сред официалните лица бяха представители на държавни, неправителствени и културни структури от България и Руската федерация, както и от няколко европейски страни.

В поздравленията си гостите от Русия многократно подчертаха несломимата дружба между двата народа, споени с общата пролята кръв на Шипка, с обета пред Самарското знаме, с освободителните войни, с езиковата и духовна близост, с общите духовни въжделения за мир, прогрес и справедливост. "Многовековната дружба между Русия и България е уникален пример за плодотворно и взаимно обогатяване. Нас ни обединяват общата история, езиковият и културен код, славянската душа и православната вяра. Този събор е уникален форум, обединяващ ценителите на поезията на Пушкин, духовния символизъм на Достоевски, почитателите на руския авангард и съвременната култура на Русия. Любовта ви към Русия способства за запазване на нашите дружески и духовни връзки и развитие на двустранните ни отношение за благото на нашите два народа", отбеляза от името на организацията Россотрудничество Олга Широкова. "Много съм впечатлен от вашия събор, който е толкова многоброен. Изключително съм щастлив, че мога да присъствам тук в момент, когато в България очевидно се извършват репресии срещу свободата на словото. Защото аз съм професионален журналист, шеф съм на Швейцарския клуб на пресата и автор на книги и изследвания по въпроса за история на русофобията в Западна Европа. Тук съм и за да защитя единните европейски ценности, които всички ние - свободните и демократични европейски народи, изповядваме: свободата на словото, на духа, на вероизповеданията", изтъкна в приветствието си Ги Метан, президент и основател на Presse Suisse (Швейцарски клуб на пресата), председател на Швейцарско-руската търговско-промишлена палата и депутат в швейцарския парламент.

"Опитът да бъдем съдени в отсъствието на факти няма как да успее. Това, че ние имаме други идеи за просперитета и развитието на България, различни от тези на някой друг, означава, че той не ни познава. Нашата дружба с Русия е скрепена с онези 72 000 руски воини, които умряха "за други свои", за да я има България… Нашата дружба е скрепена с нашите работници в Коми, с нашите студенти в Русия, с милионите хора, обвързани чисто по човешки с Русия, с руската държава, без която, по мое лично усещане и разбиране, България няма как да оцелее в тази задаваща се вихрушка в многополюсния свят", подчерта в обръщението си към множеството председателят на национално движение "Русофили" Николай Малинов, който се оказа въвлечен в окото на гръмко прокламирания шпионски скандал.

Богата фолклорна програма, изпълнения на известната казанлъшка група "Грамофон", развети български и руски знамена, стотици приятелски срещи и запознанства, десетки занаятчийски щандове и павилиони, детски глъч, руска реч и темпераментните ритми на традиционното общобългарско хоро бяха естественият мизансцен на мащабното събитие, превърнало се в ярка демонстрация на неизкоренимата историческа и човешка свързаност между народите на България и Русия. Неслучайно наречена вечна... Надживяла превратности, метаморфози, преходи и епохи. Жилава и вкоренена в общата славянска и православна вяра и същина.

И да, по сергиите и сред множеството тук-там имаше и портрети на Путин и Сталин. Дали пък не като защитна реакция срещу малодушието и външнополитическата сервилност на родните ни политици и управляващи? Срещу дефицита на истински изправени политически лидери и мъже?… Редактор: Мариана Иванова

https://www.actualno.com/starazagora/na-koprinka-vsichko-e-spokojno-news_1375849.html?fbclid=IwAR1W1dCglQpGe4xA4z7xFrwrcjbOJkA-n_6eM0vh2CTRRSd658bkIqgnpg0

Снимка: Мариана Иванова, Actualno.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев