АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ БЮДЖЕТ НА ЕС ДО 1% ОТ БВП НА СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ

Европейски съюз
16.09.2019 / 12:38

Германия, която е най-голямата икономика на Европейския съюз, иска ограничаване на следващия бюджет на единния блок за периода 2021-2027 година до 1% от общия брутен вътрешен продукт, което е под предложените от ЕС 1,11% от БВП, съобщава Ройтерс, цитирайки свои неназовани европейски източници.

Държавите-членки на ЕС се подготвят за сериозна битка за бюджета, който трябва да бъде договорен за следващата година, като в тази връзка националните министри се срещат в Брюксел в понеделник, за да обсъдят проблема.

Дипломатически източници заявиха пред Ройтерс, че Германия, която е най-големият нетен приносител за европейския общ бюджет, ще представи в понеделник предложението си пред колегите министри от останалите страни от съюза.

Министрите ще обсъдят също така идеята за финансиране под условие за поддържане на ценностите на блока, включително върховенството на закона, план, който може да създаде конфронтация между либералния Запад и бившите комунистически страни от Източния блок като Полша и Унгария.

Варшава и Будапеща, които са водещи бенефициенти на програмите за развитие на ЕС, бяха обвинени в подкопаване на демокрацията от по-богатите си западни партньори.

Настоящото финландско председателство на единния блок се надява, че националните лидери на ЕС ще успеят да постигнат първоначална груба схема на европейския бюджет на среща на върха през октомври.

Но други твърдят, че това може да отнеме повече време, не на последно място заради въпросителните около Брекзит и доколко другите 27 страни-членки на ЕС ще трябва да наберат допълнителни вноски, за да компенсират загубата на финансиране от Обединеното кралство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев