АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ДЖОНСЪН И ЖАН-КЛОД ЮНКЕР ЩЕ ОБСЪДЯТ БРЕКЗИТ НА РАБОТЕН ОБЯД

Борис Джонсън
16.09.2019 / 12:10

Британският премиер Борис Джонсън днес ще бъде в Люксембург за среща с главния европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние. Планиран е и работен обяд на премиера с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Поводи за оптимизъм обаче няма.

В последното си изявление за Брекзит, в интервю за вестник „Мейл он сънди“, Борис Джонсън твърди, че има „реални признаци за раздвижване в Берлин, Париж и Дъблин за премахване на предпазния механизъм за ирландската граница“ – най-голямата пречка за постигане на споразумение по Брекзит. „Постигнат е огромен напредък“, твърди Джонсън. Но европейски служители отхвърлиха тези думи на британския премиер. Самият Жан-Клод Юнкер просто предупреди, че времето за сделка изтича.

Очаква се по време на днешния обяд Юнкер, който се оттегля от поста си точно на 31 октомври, да поиска от Джонсън да сподели ясни идеи как да бъде заменен „предпазният механизъм“. Дори специалният пратеник на премиера за преговорите Дейвид Фрост отрече оптимистичните изявления. А европейски служител, пожелал анонимност, каза, че дори не би нарекъл „преговори“ срещите досега за Брекзит в Брюксел.

Европейците признават, че след кратката обиколка на Борис Джонсън в Берлин и Париж и срещата на високо равнище на ЕС в Биариц е имало известна доза оптимизъм, че той е сериозен за постигането на сделка, но това се е изпарило след като разпусна Парламента. А приказки от рода, че „Великобритания като героя от комиксите - Непобедимия Хълк - ще скъса оковите на робството на 31 октомври“, не му помагат да подобри репутацията си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев