АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ПРЕЗ НЕЧИЙ ТЕЛЕФОН

Президентът Румен Радев
16.09.2019 / 12:03

Очевидно държавата се управлява през нечий телефон, но на това трябва да се сложи край. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на новата учебна година в столичното 18-то училище. Коментара си държавният глава направи по повод скандала в БНР през миналата седмица около Силвия Великова.

"Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност, очевидно в България е в криза. БНР не е спирало дори по време на войната. Този казус потвърждава въпроса кой е и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не чрез институциите, както е нормалната европейска практика. И на това нещо е крайно време да се сложи край", настоя Радев.

Той отсече, че има механизми и институции, които назначават и уволняват по определен ред.

"Когато започне да се работи през глава, тези институции се обезсмислят и изпразват от съдържание", подчерта президентът.

Радев настоя директорът на БНР и разследващите да обявят какви са истинските мотиви за спирането на обществената медия.

"И все пак, според мен, има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите, които явно проявиха солидарност и дадоха пример как се отстоява свободата на словото и професионални стандарти", каза още държавният глава.

Президентът коментира и предстоящия избор на нов главен прокурор.

"Когато организирах тези предварителни консултации, аз имах ясна цел - да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор и тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът", коментира той, запитан дали ще подпише указът за назначението на нов главен прокурор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев