АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНАТОЛИЙ МАКАРОВ: ИЗХОДНАТА ТОЧКА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИСТОРИЯТА - НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ

 Посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров
10.09.2019 / 08:03

В интервю за "Хоризонт" посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров изрази разочарование от разнопосочните сигнали, които идват от българското правителство за посоката на развитие на двустранните отношения между София и Москва.

Вчера той откри официално експозицията в Руския културно-информационен център в София. Това стана на фона на протести на граждани. Преди дни българското външно министерство излезе с остра позиция във връзка със събитието и посъветва руското посолство да не се меси във вътрешнополитическия дебат заради тезата за "освобождение".

В интервю за програмата ни руският дипломат определи тази позиция като некоректна и настоя за спешно свикване на руско-българската комисия от историци, която да изчисти създалото се напрежение около историческата дата 9 септември 1944 година:

„Според мен в този случай изходната точка трябва да бъде историята - независимо дали тя ни харесва или не. Начинът, по който това беше направено, беше некоректен. Убеден съм в това. Смятам, че можеше да бъдат намерени и други форми на контакт, с които бъде решен този проблем. Получи се неприятно. Не бих искал подобни демарши да отравят позитивната динамика на двустранните ни отношения. Познавам премиера Борисов като порядъчен, сериозен политик, настроен за конструктивно развитие на отношенията. Познавам го лично и виждам, че той е настроен позитивно и търси този позитивен диалог - не трябва да му бъде пречено. Един министър помага, прави крачка напред, а друг натиска спирачката. Не знам. Нека да се разберат в правителството как да постъпят. Аз вярвам в перспективата на двустранните отношения“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев