АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕКРЕТАРЯТ НА ДВИЖЕНИЕ „РУСОФИЛИ“ Е ОСВОБОДЕН, РАЗПИТАН БИЛ КАТО СВИДЕТЕЛ

Юрий Борисов
09.09.2019 / 20:03

Секретарят на движение „Русофили“ Юрий Борисов е вече на свобода, научи „Хоризонт“ от съпругата му Дора Чичкова.

Лаконично съобщение за разследването за шпионаж, по което Юрий Борисов е бил разпитван, само като свидетел, бе разпространено и от прокуратурата тази вечер.

От съобщението става ясно, че на този етап по делото няма повдигнати обвинения и че допълнителна информация медиите ще получат веднага щом интересите на разследването позволят.

По-рано днес журналистът Дора Чичкова каза за програма „Хоризонт“ на БНР , че съпругът ѝ Юрий Борисов, който е бивш депутат от БСП и бивш главен редактор на в. „Дума“, е бил задържан тази сутрин по разследване за шпионаж.

Тогава от прокуратурата отказваха коментар. А от „Русофили“ определиха ситуацията около Юри Борисов като „фарс“

Тази сутрин - около 7 часа, десетина разследващи полицаи са обискирали дома на Борисов, който в момента е секретар на движение „Русофили“. Именно информация във връзка с това движение са търсили те.

Обискът е бил разрешен от съдия от Специализирания наказателен съд, когото спецпрокуратура е убедила, че има данни, че Юрий Борисов се е поставил в услуга на чужда организация да ѝ служи като шпионин. Текстът е от глава първа в НК „Престъпление срещу републиката“, разследванията, по която са от компетентността на Специализираната прокуратура.

В дома на Борисов разследващите са търсили информация за фирмите на председателя на „Русофили“ Николай Малинов, както и информация за самото движение. Обискът е продължил четири часа, разказа Дора Чичкова.

Иззети са били личният компютър и телефонът на мъжа ѝ, но са били прегледани и всички налични в дома им компютри и флашки. Иззета е била и папка с изрезки от интервюта и статии, свързани с „Русофили“, както и книга на председателя Николай Малинов.

Реакция от движение „Русофили“

Заместник-председателят на движението „Русофили“ Стоян Проданов определи пред репортер на програма „Хоризонт“ ситуацията с главния секретар Юрий Борисов като „фарс“.

Той е категоричен, че нито Борисов, нито който и да е член на ръководството на организацията, може да бъде шпионин. Самият Проданов не е бил търсен от прокуратурата и не е информиран дали в офиса на движението е правен обиск.

„Целите тези събития за мен са един фарс. Няма как представители на обществена организация да са шпиони. Какво могат да шпионират? Това са абсолютно неинформирани хора, да не говорим за конфиденциални държавни секретни информации. Тази акция има за цел да провали националния събор на 14-ти с политическа цел преди всичко. Движение „Русофили“ пречи на този, на когото имат власт Специализираната прокуратура“, каза Проданов.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев