АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГРАДОВЕТЕ СЛИВЕН, БИДГОШЧ И НИШ ЗАПОЧНАХА СЪВМЕСТНО ПАРТНЬОРСТВО

Сливен се побратими с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия)
09.09.2019 / 14:26

На официална церемония в зала „Май“ днес Сливен се побратими с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия). На събитието присъстваха делегати и дипломати от двете страни. Срещата се провежда под мотото „Заедно можем повече“. В приветствието си кметът на Сливен Стефан Радев подчерта, че Европа обединява гражданите.

„Добре дошли в Сливен! Наистина заедно можем повече, каквото е и мотото на срещата. В този дигитализиращ се свят е добре да се виждаме и очи в очи, да говорим лично един с друг. Най-важното, което заедно можем да направим, е да трасираме пътя на сътрудничество в областите на културата, на образованието, на младежките дейности, на бизнеса. Убеден съм, че ние имаме много какво да научим като добри практики и опит от бързо развиващи се градове като Бидгошч и Ниш. Убеден съм, че и ние имаме много какво да покажем. Нашият град освен, че е много красив, освен че е и първият индустриален град в България, той е и дом на много трудолюбиви и гостоприемни хора. Използвам случая да ви поздравя от името на гражданите на Община Сливен с добре дошли. Наистина се надявам, че ще поставим основите на едно дългогодишно сътрудничество, от което взаимно да извличаме полза и да създаваме основа за много приятелства между хората от трите града. Пожелавам на всички много приятни мигове в Сливен, много нови приятели, които да срещнете тук, а на нашите градове пожелавам това да една стъпка за изграждане на дългосрочно и ползотворно сътрудничество“, каза кметът Радев, чиито думи бяха посрещнати със силни аплодисменти.

Гостите благодариха за добрата организация и реализирането на този проект.

„Много е важно и сме щастливи, че сме тук днес. Благодаря за срещата. В нашата делегация няма случайни хора. Всички те са специалисти в различни области и вярвам, че ще намерим много общи моменти, в които да си сътрудничим“, заяви Йоанна Затай-Рос – пълномощник на кмета на Бидгошч Рафал Бруски по международно сътрудничество.

„Много се радвам, че съм тук днес, да видя с очите си вашата инициатива. Европа е една, а светът не е голям. И въпреки, че ни се струва, че всичко е близко, по друг начин изглеждат реалните срещи. Иска ми се с това събитие да обменим идеи и мнения. Надявам се, че ще бъде ползотворно това участие“, коментира на свой ред Анджей Мойковски – заместник-посланик в посолството на Република Полша в България.

„Голяма чест и удоволствие е да дойда във вашия град. Вие сте изключително гостоприемни. Топлото посрещане позволи на всички нас да се чувстваме чудесно тук. Предавам най-сърдечните поздрави от кмета на Ниш и неговите пожелания за развитие на вашия град. Тази среща обещава много за това партньорство в различни области като култура, образование, технологии. Важно е, защото по този начин се осъществява контакт между градовете“, каза от своя страна Марина Костич – пълномощник на кмета на Ниш Дарко Булатович.

„Голяма чест и отговорност е да съм тук на такава среща, в която участват толкова много хора от три града, от три националности. Във всички вас съществува една енергия, която предвещава добро сътрудничество“, заяви Гордана Божич – първи съветник в посолството на Република Сърбия в София.

На събитието присъстваха Димитър Митев – председател на ОС-Сливен, Камен Костов – заместник-областен управител на Област Сливен, Братислав Вучкович – член на Градски /Общински/ съвет на Ниш, Славолюб Савич – член на Градски съвет на Ниш, представители на администрацията, образователни и културни институции, университети, търговски камари и палати, агенции за местно и регионално развитие, индустриални и технологични паркове, туристически и културни центрове, представители на бизнеса, нестопански организации и медиите от градовете Сливен, Бидгошч и Ниш, както и от други градове от България, Полша и Сърбия.

На форума и трите града бяха презентирани със своите природа, култура, икономика, образование и възможности за развитие. В програмата е предвидена обиколка на културните и исторически забележителности на Сливен.

Международната среща продължава до сряда, включително. Във вторник е предвиден културен форум: „Европа – нашият общ дом“ и Младежка среща-дебат: „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност“. В сряда е Икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. На него ще бъде презентиран за първи път и бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“, който представя двете общини като една икономическа единица.

Международното събитие се организира от Община Сливен в партньорство с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия) в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите”.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев