АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ 134-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ И КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ

134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия
06.09.2019 / 10:51

Отбелязваме 134-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Център на тържествата е Пловдив, а празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет „Родолюбие“ ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението. Гостите на музея ще могат да разгледат и изложбата „Пловдив в културната история на България”, посветена на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година. Кулминацията на празника ще е тържествената заря проверка пред паметника на площад „Съединение”, по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава пряко от 20:30 часа.

В центъра на столицата съще ще бъде отбелязан Денят на Съединението. Церемонията ще се състои в 11:30 пред мавзолея на княз Александър Батенберг.

От 9:00 до 13:30 ключови пътни артерии в центъра на София ще бъдат затворени заради провеждането на щафетен маратон. Събитието стартира пред Националния стадион, а затворени за превозни средства булевардите "Евлоги Георгиев", "Фритьоф Нансен", "Васил Левски", "България", "Пенчо Славейков", части от булевардите "Витоша", "Черни връх", "Свети Наум" и "Драган Цанков".

В Пазарджик тържествата по повод 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще започнат в 10.30 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов. В 11 часа на площад „Константин Величков“ ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме. По повод празника етнографската експозиция и централната сграда на Регионалния исторически музей в града ще бъдат отворени за посетители, като входът е безплатен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев