АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ ЗАКОНА ЗА ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ

Народно събрание
05.09.2019 / 12:56

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за военното разузнаване. 134 депутати отхвърлиха ветото, 57 бяха "за", а шестима се въздържаха.

През август държавният глава върна закона заради предвидената възможност цивилно лице да може да оглавява служба "Военна информация" като алтернатива на досегашното изрично изискване да е военнослужещ. Според президента, ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза, която се изразява в специфични познания и професионален опит.

Според Радев назначението на цивилен не съответства на мястото, което заема Службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Това бе 19-ото президентско вето на Румен Радев.

По време на дебатите депутатът Крум Зарков от БСП изказа притесненията на социалистите за това, че цивилен може да поеме разузнаването: "И най-яркото доказателство за това е конюнктурното поведение на партия ГЕРБ по този въпрос. Преди 4 години подкрепиха изискването за военнослужещ, за да махнат един директор. Днес го отменят, за да назначат друг директор. Това е голямата разлика. И в двата случая решението им е продукт на неизказани политически сметки и на сложни коалиционни взаимоотношения - с "Реформаторския блок" тогава, с "Обединени патриоти" днес. Очевидно е неудобството на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който през 2015-а е направил изрично предложение в закона не за какво да е, а директорът на Служба "Военна информация" да бъде с ранг заместник-началник на Генералния щаб. Нали разбирате, че това не може да е цивилно лице. И днес той се чувства неудобно, най-вероятно и затова отсъства по този дебат".

Волен Сидеров от "Атака" дори настоя министърът на отбраната да подаде оставка:

"При управлението на министъра на отбраната Каракачанов, военното разузнаване е пред фалит, пред срив".

Депутатът Лъчезар Тошев от ГЕРБ заяви, че притесненията на социалистите са излишни: "Не можем да сложим аптекар, не можем да сложим хлебар за директор на Служба "Военна информация", понеже, отворете закона, не е дълъг, не променяме критериите за назначаване на директора. Критериите остават същите, само че даваме възможност, отговаряйки на тези критерии, да бъде и цивилен. Ето това е! Разберете го и не се опъвайте замо заради това, че президентът за пореден път ще бъде наказан тук, от тази трибуна!

По време на обсъжданията от „БСП за България“ заявиха, че има опасност служба "Военна информация" да бъде овладяна политически. Депутатът Николай Цонков заяви:

"Ако бъде назначено цивилно лице, това означава, че той преди това може да е бил член на някаква партия, например. Тогава спазваме ли този принцип на политически неутралитет? Има една друга идея - тази система да бъде овладяна, тя да бъде част от концентрацията на контрол върху службите за сигурност".

Веселин Марешки от партия ВОЛЯ не беше убеден в притесненията на социалистите:

"Аргументът, че ако някой е симпатизант на някоя партия или е партиен член и тогава вече неговите качества нямат никакво значение, тоест той е по добър от някой друг по-некадърен, но със звание, който не е цивилен и ние трябва да изберем този, който е със звание, вместо професионалист, но с някакви пристрастия, според мен издиша. Ако някой иска да овладее някаква служба мисля, че не е толкова трудно да намери кандидат с пагон".

Милен Михов коментира подобно изказване: "Източните народи, китайците, отдавна са намерили отговор на този въпрос: „Не е важно какъв цвят е котката, важното е да лови мишки".

Програмата на НС предвижда и парламентарен контрол заради неработния 6-и септември - петък. На въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и още трима министри.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев