АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАМАРАТА НА ОБЩИНИТЕ ПРИЕ ЗАКОНОПРОЕКТА, БЛОКИРАЩ БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА

Камарата на общините
05.09.2019 / 08:03

Депутатите от Камарата на общините тази вечер приеха на второ четене закона, с който се блокира излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври без сделка, предаде Би Би Си.

Документът беше подкрепен от 329 депутати, 300 бяха против. Както се очакваше, със "за" гласуваха голямата част от депутатите от опозицията, както и над 20 консерватори, които бяха изключени от партията им, след като подкрепиха разглеждането на законопроекта, въпреки несъгласието на Борис Джонсън.

Ако утре, 5 септември, документът бъде одобрен и от Камарата на лордовете, това ще задължи премиера Борис Джонсън да поиска от ЕС нова отсрочка за Брекзит. Ако лордовете нанесат поправки в закона, те ще трябва да бъдат одобрени от Камарата на общините. След като той бъде приет окончателно от парламента, ще трябва да бъде подписан от кралицата, за да влезе в сила.

Премиерът Борис Джонсън се обяви за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври в случай, че парламентът блокира Брекзит без споразумение с ЕС. Той направи предложението в опит да се противопостави на парламента, който ще провали плановете му Лондон да излезе от общността на всяка цена на датата 31 октомври.

Камарата на общините обаче отхвърли идеята на Джонсън. Това стана след кратки дебати, непосредствено след като депутатите приеха законопроекта, забраняващ на премиера да предприема Брекзит без сделка.

Припомняме, Джонсън реши да разпусне парламента след 10 септември във ваканция, който да продължи до 14 октомври, когато кралица Елизабет II ще говори пред депутатите. В речта си тя трябва да изложи приоритетите на правителството. Този ход беше предприет, за да не могат депутатите да попречат на намерението на Джонсън за напускане на ЕС при всякакви обстоятелства. Кралицата отговори положително на молбата на премиера за разпускане на парламента.

Решението за парламентарната ваканция беше атакувано по съдебен ред, но съдът постанови, че разпускането на парламента е законно. Това предизвика остри реакци.

Какво предвижда законопроектът, гласуван от Камарата на общините:

До 19 октомври премиерът трябва да получи одобрение от парламента за сделка по Брекзит или за излизане без сделка.

Ако това не се случи, Борис Джонсън ще трябва да поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. В законопроекта дори е включен текстът на писмото, което премиерът трябва да изпрати в Брюксел.

Ако ЕС предложи друга дата, министър-председателят има срок от два дни да приеме предложението. През това време депутатите - но не и правителството - имат право да отхвърлят предложението на ЕС.

Текстовете може да претърпят промени при разглеждането им в Камарата на лордовете.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев