АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: НАШАТА ЦЕЛ Е ДА ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА НА МЯСТОТО Й

 Корнелия Нинова говори от парламентарната трибуна Снимка: Ани Петрова
04.09.2019 / 14:19

Корнелия Нинова с декларация на ''БСП за България'' за началото на есенната сесия на парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви днес в парламента, че БСП ще внесе конституционна жалба за начина на харчене на държавни пари с постановление на Министерски съвет.

„Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на президентските избори. Джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването през прозореца за партийни цели и за избори на подходящи кметове“, каза тя.

Лидерът на БСП отправи питане към премиера Борисов кой колективен орган в държавата е решил, че влизането ни в Шенген не е приоритет по повод изказването на Борисов вчера в Берлин и допусна, че позицията му е свързана с това, че не ни искат заради грешки.

Нинова обобщи философията на БСП за настоящия парламентарен сезон и години напред - държавата да бъде върната в онези нейни функции, през възможните модерни, европейски политики, там, където ѝ е мястото.

„Големият ни проблем на всички, независимо кой за кого е гласувал, е чувството, че държавата отсъства. Чуйте ги. Бизнесът по повод вдигане на тока - няма държава, медицинските сестри по повод заплатите - няма държава. Хората в село Сотиря - няма държава. Това е за нас предизвикателството, което ще следваме - ролята на държавата и връщането на нейните функции в услуга на гражданите“, заяви Нинова.

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Започва един интересен, наситен с политически събития парламентарен сезон. От нас, събраните в тази зала, зависи да го направим пълноценен и резултатен. Нашият принос, на ПГ на „БСП за България“, за такава резултатност, ще дадем основно по пет въпроса. Не са измислени в партийната ни централа, а са продиктувани от реалния живот и от проблемите на хората. Те са: икономика, социална политика (образование, здравеопазване, доходи и неравенства), върховенство на закона и справедливост, фискална политика и местно самоуправление.

В икономиката продължава клишето, че държавата е лош стопанин, че пазарът ще регулира всички отношения, макар че светът и Европа отдавна разбраха, че това е грешка и създаде монополи, даде сила на големите, уби малките и средни предприятия и заличава средната класа. Нашите предложения конкретно ще бъдат за роля на държавата в икономиката, така че, включително чрез данъчни стимули, да помогнем на малките и средни предприятия, на семейните фирми, на средната класа. Ще внесем обещания от нас закон за държавните предприятия. Те могат да бъдат управлявани добре.

Често говорим за инвестиции. Преките чужди инвестиции са важна част за развитието на една икономика, но все по-малко чуваме да се говори за производство. Основният гръбнак на всяка национална икономика е именно националното производство. Нашето внимание ще бъде съсредоточено върху производство на български стоки и български услуги, за които България има потенциал и има кадри, има и пазари. Много специалисти започват да намекват, че се задава финансова криза, нашата икономика не е подготвена за това. Един от основните стълбове за преодоляване на такава криза е потреблението, а то може да се стимулира с повишаване на доходите. Ето защо втори акцент за нас е социалната политика, но в частност увеличаване на доходите, не само като икономически механизъм, но и като тежък социален проблем.

Лятото статистиката обяви 90 нови милионери и близо 3 млн. българи под прага на бедността. Неравенството е огромно. И тук нашата основна теза е за връщане на ролята на държавата. Тя може да помогне не само увеличавайки заплатите в държавния сектор, но и чрез данъчна политика и преразпределение на БВП. Ще получите нашето предложение в тази посока за преизчисляване на пенсиите, намаляване на ДДС на лекарства и основни храни, помощ за младите семейства за отглеждане на деца.

На трето място, по отношение на върховенството на закона, разбираме и абсолютно споделяме принципа на разделение на властите и за това, че държавата не бива да се меси в независимата съдебна власт, но държавата има своята роля и тук – да създаде такива правила, че тази власт да функционира пълноценно и да се премахне чувството на несправедливост у българския народ. Ето защо ние ще внесем закон, който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и на прокуратурата. Знам, че ще има остри дебати за избора на главен прокурор. Нашата позиция е върховенство на закона, а не на личността, върховенство на правилата, а не едноличните решения. Нашата задача е не да избираме главен прокурор, а да създадем такива правила, че съдебната система да функционира пълноценно.

Предстои избор на председател на КПКОНПИ. Дойде време да си дадем сметка, ако искате разговор, че моделът, който избрахте за борба с престъпността по високите етажи на властта с тази форма на КПКОНПИ, не работи. Докарахме го дотам, че самият председател на КОНПИ да бъде обект на разследване за престъпление. Ще внесем отново нашето предложение за друг модел на орган за борба с престъпността.

Предстои и избор на двамата европейски прокурори. Никой не казва и дума за това по какви правила ще бъдат избрани те. Ще имате и това наше предложение. Вече имате на банките си нашето предложение за промени в НПК за отпадане на бързото производство в случай на тежки телесни повреди и убийство.

Госпожо председател,

Апелирам възможно най-бързо да гледаме този закон, без оглед на партията, която го е внесла. Тук има национално съгласие за възмездие за онези, които по този начин погазват закона и причиняват смърт и мъка на други български граждани.

Основният акцент във фискалната политика отново са държавата и институциите.

Уважаеми колеги,

Имаме абсолютно сбъркан модел на провеждане на фискална политика и вие го знаете. И тук президентът е прав. Говорили сме го многократно в зала. Парите на българските данъкоплатци не се харчат по установения в държавата ред, през бюджета. Те се харчат еднолично за партийни цели и за групови интереси в държавата. Затова отново ще изложим нашите позиции по Закона за публичните финанси и ще имате конституционна жалба в Конституционния съд за раздаване на парите на българските данъкоплатци с постановления на Министерски съвет, извън рамките на парламента и на бюджета. Допускаме, че това ще се засили като порочна практика с наближаването на местните избори – джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването през прозореца за партийни цели и избора на подходящи кметове. Ще получите институционална позиция как това да се промени и наистина да влезем в нормални рамки на правене на фискална политика.

Следващият ни акцент е местното самоуправление и местната власт. Идват избори, но и не само заради това. И тук държавата избяга от своите отговорности като прехвърля постоянно на общините задължения без финансиране и им казва: „Вдигайте данъци и се оправяйте“. Нашите предложения в рамките на бюджета и в рамките на промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще бъдат за: оставане на част от данъците на разположение на общините; комуналните услуги да се извършват от общински фирми, а не да се дават на концесия; специална грижа към общинските болници и общинските училища. Ще развием цялото си предложение за нов здравен отдел в държавата, в частност- за общинските и държавни болници.

Нека дебатът за местно самоуправление и местна власт бъде съдържателен, в посока промяна на този модел на управление. И не приемайте това като заяждане или използване на парламентарната трибуна за партийна изгода за местните избори. Става дума за принципи – за сбъркан модел, който изисква високо съгласие за неговата промяна, ако наистина мислим за общините и гражданите. Позволете, извън големите приоритети на „БСП за България“, да обърна внимание на две събития от вчера, които изглеждат като една съществена промяна във външната политика на България. Обвързано с въпроса: парламентарна република ли сме, или еднолична премиерска? Имам въпроси към г-н Борисов, към вас, уважаеми колеги управляващи. Кой колективен орган в държавата – парламент или Министерски съвет, реши, че един от малкото приоритети, около които сме се обединили всички, години наред, редица правителства – влизането ни в Шенген, вече не е приоритет. Кой го реши и основателна ли е темата, която президентът постави тук - в институциите да се върнат решенията. А не еднолично един човек да реши да смени външнополитическия курс на България.

Защо? Защото ако влезем в Шенген, ще дойдат 150 бежанци от Гърция. Това е несериозно. В най-голямата криза на бежанския поток, всички ние искахме да влизаме в Шенген. Сега, когато няма такова нещо, изведнъж решихме, че не искаме в Шенген. Защо? Защото не ни пускат, а не ни пускат, защото направихте много грешки. Защото има корупция, защото има пробив в системите за сигурност, защото създадохте опасност за европейската сигурност, не само за българската. Защо да не си го кажем това? И понеже не смеете да признаете тази грешка, решавате, че трябва да извадите България от нейния европейски път и от пътя й към Шенген. Той решава, не вие, но очаквам вашата реакция, ако наистина сте отговорни политици и призовавам да имаме поне няколко приоритета, около които всички да се обединим.

Уважаеми колеги, бих искала да обобщя с няколко думи философията на нашата политика през тази сесия, защото тя е последователна, години наред и вярвам ще бъде такава. Нашата политика е насочена към това да върнем държавата в онези нейни функции, през институциите, през възможните, модерни европейски политики, а не чрез държавна помощ, да я върнем там, където й е мястото. Големият проблем на всички ни е чувството у българските граждани, независимо за кого са гласували, че държавата отсъства. Чуйте ги, бизнесът – по повод вдигането на тока – няма държава, медицинските сестри по повод заплатите и здравеопазването – няма държавата, хората в село Сотиря – няма държава. Това е, което обобщава. Това е за нас и предизвикателството, и политиката, която ще следваме, не само в тази сесия, а и по принцип. Ролята на държавата и връщането на нейните функции в услуга на нейните граждани. Ако имаме разум, ще постигнем резултат. Аз го пожелавам на всички.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев