АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

45 ГОДИНИ ОТ ПУСКАНЕТО В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

АЕЦ „Козлодуй“
04.09.2019 / 09:20

На 04 септември, сряда, АЕЦ „Козлодуй“ ще проведе тържествена церемония по отбелязването на 45-та годишнина от изграждането си.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в тържественото честване на годишнината. По случай празника, ръководството на централата е организирало празнична програма.

В 17 часа, в Зрителна зала в Дома на енергетиката в Козлодуй ще бъде официалната церемония за отбелязване на годишнината. Тя ще бъде излъчена на живо на специално монтиран на открито екран в Алеята зад Дома на енергетиката.

В 19:30 часа, на Алеята започва празничния концерт с участието на рок групата БТР и Джон Лоутън.

От 2 до 8 септември, на площада пред Дома на енергетиката ще бъде подредена фотоизложба с архивни кадри от историята на атомната централа – „Изграждане на АЕЦ „Козлодуй“-историята през обектива“.

В същия период, в Главното фоайе на Дома на енергетиката ще има изложба на графики с добавена реалност-изкуството оживява през смартфона –„Дигитално мастило“.

До месец 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ се очаква да получи нов лиценз за експлоатация, който ще му позволи да работи през следващите 10 години. По този начин се удължава животът на блока, чийто проектен ресурс изтича тази година.

Техническото състояние на реактора и съоръженията показват, че той може да произвежда ток и през следващите 30 години, каза в интервю за "Хоризонт" заместник-изпълнителният директор на централата Александър Николов.

„Анализът е готов, предоставен е на Агенцията за ядрено регулиране преди една година. Показва, че състоянието на 6-и блок аналогично такова, каквото е на 5-и блок. Анализът показва, че 6-и блок ще може да бъде експлоатиран още 30 години“, обясни той.

Наскоро 6-и блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде спрян за планов годишен ремонт. Той работи изцяло с новия тип руско гориво.

За 5-и блок се правят анализи дали може да премине към работа с американско гориво, доставено от компанията „Уестингхаус“, посочи още Александър Николов.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев