АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЧАЛО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ СЕЗОН С ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ В ПАРЛАМЕНТА

Народно събрание
04.09.2019 / 08:10

Президентът Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание при откриването на новата сесия на парламента.

Заседанието започва в 9,00 часа. Очакват се и изявления от парламентарните групи за новия политически сезон.

Сред присъстващите в парламента ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ветото на президента по промените в закона за военното разузнаване влиза в парламента. Комисия за контрол над службите ще решава дали да одобри или отхвърли критиката на Румен Радев, че военното разузнаване не може да се оглавява от цивилен.

Президентът смята, че има сериозен риск от политизиране на службата, тъй като цивилните могат да членуват в политически партии за разлика от военните. Според държавния глава се създава и риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. А с възможността при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността като цивилен се създава прецедент.

Предложената промяна дойде от Министерския съвет. И съвпадна с оставката на директора на службата генерал Пламен Ангелов заради това, че не е контролирал издаването на над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС. Но военният министър Красимир Каракачанов каза, че Ангелов може да стане цивилен служител в министерството.

При гласуването в зала управляващите - ГЕРБ, ВМРО и НФСБ имаха мнозинство, за да прокарат предложението цивилен да може да оглави служба „Военна информация“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев