АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ УСПЕШНАТА РАБОТА ПО РАЗВИТИЕТО НА МРЕЖАТА ОТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В СЛИВЕН

Среща на  Стефан Радев с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков
03.09.2019 / 16:11

Функционирането на социалните услуги на територията на община Сливен обсъдиха кметът Стефан Радев и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който днес е на работно посещение в града под Сините камъни. В срещата участва и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ инж. Румяна Михайлова.

„Продължаваме да работим успешно в посока към развитие на мрежата ни от социални услуги и мисля, че се движим с добри темпове. На територията на нашата община нараства необходимостта от такива услуги и смятам, че това е в отговор на нуждите на хората и техните семейства“, посочи кметът Радев.

Общо 17 социални услуги функционират на територията на общината, които обхващат деца, пълнолетни лица и деца с увреждания.

Община Сливен вече има сключени 50 договора по Механизма лична помощ, който влезе в сила от 1 септември тази година, като същевременно всички потребители на услуги в домашна среда - личен, социален асистент и домашен помощник продължават да ги получават на база на анексирано-удължен срок на споразумението между Община Сливен и Агенцията за социално подпомагане.

Бяха коментирани и въпроси, свързани с финансирането и осигуряването на необходимия персонал. В тази връзка Стефан Радев посочи, че трябва да се работи за мотивация и повишаване на финансовите стандарти сред заетите в социалната сфера.

В хода на разговора бяха поставени и въпроси, които касаят регионалния пазар на труда, различните програми, мерките, които се прилагат и тяхната ефективност.

По думите на министър Петков, усилията на държавата в тази ситуация трябва да бъдат насочени към привличане на незаинтересовани лица, които да се включат в активната работна сила. Той подчерта, че фокусът на политиката занапред няма да бъде насочен към субсидираната заетост, а в повишаването на качеството на работната сила, чрез обучения, придобиване на нови квалификации, нови обмени и компетентности. Министър Петков допълни, че през следващия програмен период ще се инвестира в развитието на дигитални умения.

Като конструктивна и много ползотворна определи днешната среща с кмета Стефан Радев социалният министър. По думите му чрез осигуряване на по-качествена подкрепа, Община Сливен се е превърнала в ключов партньор на социалното министерство в предоставяните услуги.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев