АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕФЪТ НА БАБХ-БУРГАС Е ОБВИНЕН КАТО РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРЕСТЪПНА ГРУПА

Георги Митев
29.08.2019 / 22:32

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Сред тях е и директорът на дирекцията Георги Митев, който е посочен като ръководител на групата. Петимата бяха задържани вчера в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2016 г. В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи петимата системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в областната дирекция.

Прокуратурата е установила редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на областната дирекция по храните лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки натиск върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект "Система за самоконтрол". На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от дирекцията по безопасност на храните им издавали писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова "Система за самоконтрол" от посоченото от групата лице.

При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути на стойност около 25 хил. лева. На посочения за ръководител на групата Георги Митев е определена парична гаранция от 150 хил. лева. Парични гаранции от по 75 хил. лева са наложени останалите задържани.

Георги Митев е начело на звеното на БАБХ - Бургас от 5 години. Дълго време той беше лидер на местната структура на ДСБ и председател на общинската оргаизация на партията. Преди няколко години обаче напусна структурата и премина в СДС като стана областен и общински председател на сините.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев