АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ СЛИВЕН, БИДГОШЧ /ПОЛША/ И НИШ /СЪРБИЯ/ ЩЕ БЪДАТ ПОДПИСАНИ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Сливен
27.08.2019 / 17:18

Споразумения за сътрудничество между градовете Сливен, Бидгошч /Полша/ и Ниш /Сърбия/ ще бъдат подписани по време на международна среща в Сливен през септември. Форумът се организира от Община Сливен в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите“. Тя ще се състои от 9 до 11 септември.

В първия ден ще бъдат подписани споразумения за побратимяване между трите града. След това, на 10 септември, ще се състои културен форум: „Европа – нашият общ дом“. На него ще се проведат срещи с представители на културата, образованието и изкуствата от България, Полша и Сърбия. Денят ще продължи с Младежка среща-дебат: „Обединена Европа – сигурност, солидарност, стабилност“. На 11 септември, в зала „Максима“ на хотел „Национал“, ще се състои икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. На него ще бъде представен бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация Сливен и Ямбол“ за привличане на инвеститори в региона.

„Ще представим Сливен и Ямбол като една инвестиционна дестинация. Гости ще бъдат и нашите консултанти по този проект – „Тракия Тех” – платформата за привличане на технологични инвеститори. За първи път два областни града обединяват усилията си да представят региона като една дестинация за инвестиции“, обясни на брифинг в Общината кметът на Сливен Стефан Радев.

Община Сливен търси запазени снимкови и други документи, свързани с ресторант от близкото минало, наречен Бидгошч. През 1985 година Сливен се побратимява с полския град. До демократичните промени и началото на деветдесетте, контактите между двете общини са редовни и ползотворни, но по различни причини след това отслабват и се установява дълга пауза.

Благодарение на спечеления от Община Сливен проект по програма „Европа за гражданите” с Бидгошч се възобнови затихналата връзка и на 9 септември полска делегация ще участва в среща за подписване на ново споразумение за сътрудничество и възстановяване на побратимените взаимоотношения. Освен с Бидгошч, Сливен ще се побратими и със сръбския град Ниш също в рамките на споменатия проект.

„В тази връзка Община Сливен отправя молба към граждани, притежаващи в своите лични и семейни архиви снимки, на които се вижда някогашният ресторант Бидгошч, наричан също така Кооперативна среща и понастоящем сградата-офис на дружество „Алианц“, да ги споделят и предоставят, като с това допринесат за организацията на срещата и изобщо за предстоящото побратимяване“, каза заместник-кметът Стоян Марков.

Интерес представляват също и писмени документи от онази епоха, лични спомени, свързани с обмени, пътувания, сътрудничество между градовете Бидгошч и Сливен, между различни предприятия и длъжностни лица. Който разполага с подобни материали и има желание да ги сподели, може да ги изпрати на e-mail: sminchev@sliven.bg или да се обадите на тел: 044 / 611 110 или на 0898 898 201.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев